Rusların kullandığı Kuzey Kore füzesi incelendi! ABD ve Avrupa'dan parçalar var

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Rusların kullandığı Kuzey Kore füzesi incelendi! ABD ve Avrupa'dan parçalar var

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Rusya tarafından geçen ay Harkiv'e atılan Kuzey Kore üretimi balistik füzede, ABD ve Avrupalı şirketlere ait parçalar bulunduğu iddia edildi.

Rus lider Vladimir Putin'in verdiği askeri harekat emri ile başlayan Rusya-Ukrayna savaşı Şubat 2022'den bu yana devam ediyor. Bu süreçte büyük tepki çeken Rusya, özellikle ABD ve batılı ülkelerin yaptırımlarına rağmen geri adım atmazken, destek veren ülkelerin başında ise Kuzey Kore geldi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER ISINIYOR

Savaşın ilk günlerinde Ukrayna işgaliyle ilgili Kuzey Kore'den yapılan açıklamada, Rusya'ya destek verildiği ve krizin ana nedeninin ABD olduğu ifade edildi. Son günlerde ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Kuzey Koreli mevkidaşı Kim Jong-un'a bir araba hediye ettiği belirtildi. Bu hediye iki ülke arasındaki ilişkilerin ısındığına dair yeni bir işaret olarak görülürken, CNN'in haberinde Rusya'nın kullandığı füzelerdeki parçalara değinildi.

PARÇALARIN YÜZDE 75'İ ABD'Lİ ŞİRKETLERE AİT

Habere göre; Çatışma ve Silahlanma Araştırmaları Örgütü (CAR) Rusya tarafından Ukrayna'nın Harkiv kentine atılan Kuzey Kore yapımı balistik füzenin 290 parçasını inceledi. Söz konusu balistik füzenin parçalarının yüzde 75'inin merkezi ABD'de bulunan şirketlere, yüzde 16'sının Avrupalı şirketlere, yüzde 9'unun ise Asya'daki şirketlere ait olduğu öne sürüldü.

Uzmanların incelediği füze parçalarının 2021-2023 yapımı olduğu belirtilirken, raporda Pyongyang yönetiminin, söz konusu Batı teknolojilerini elde etmede gelişmiş bir ağa sahip olduğu vurgulandı.

ABD İHRACAT KISITLAMALARI GETİRMİŞTİ

Joe Biden yönetimi, 2022 yılındaBatı yapımı teknolojilere İran gibi ülkeler tarafından ulaşılmasını engellemek için bazı ihracat kısıtlamaları ve yaptırımlar açıklamıştı. CAR'ın geçen yıl paylaştığı raporunda, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kullandığı İran yapımı saldırı dronlarının parçalarının yüzde 82'sinin de ABD'li şirketler tarafından üretildiği öne sürülmüştü.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...