Sudan'da ordu ile milis güçleri arasındaki çatışmalar şiddetleniyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sudan'da ordu ile milis güçleri arasındaki çatışmalar şiddetleniyor

DÜNYA Haberleri

Sudan Silahlı Kuvvetleri ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalarda ölen ve yaralananların sayısı artmaya devam ediyor. Sudan Maden Bakanı Muhammed Beşir'in başkent Hartum'un Bahri bölgesindeki evi de çatışmalardan etkilendi.

Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden çatışmalarda ölü sayısı 100'e yaklaşırken, yaralı sayısı ise bin 126'ya ulaştı.

Dünya Sağlık Örgütü, tarafları sağlık hizmetlerinin sunumunda tarafsızlığa saygı duymaya ve çatışmada yaralananların sağlık tesislerine sınırsız erişimini garanti etmeye çağırdı.

MADEN BAKANI HEDEF ALINDI, AİLESİNDEN İKİ KİŞİ ÖLDÜ

Sudan Maden Bakanı Mohamed Bashir'in iki aile üyesi, çatışmalar sırasında başkent Hartum'daki evlerine roket isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti.

İkisi koruma olmak üzere üç kişi daha yaralandı. Beşir yara almadan kurtuldu.

Cumartesi günü Maden Bakanlığı binası da hedef alınmıştı.

Sudan'da ordu ile milis güçleri arasındaki çatışmalar şiddetleniyor

SİLAHLI KUVVETLER BİRLİK-BERABERLİK ÇAĞRISI YAPTI

Sudan Silahlı Kuvvetleri, HDK’nın başkentteki ordu karargahındaki bazı binaları hedef alarak keskin nişancılarla saldırı düzenlediğini söyledi.

HDK üyelerine ülkeye hizmet adına orduya katılmak için acele etmeleri çağrısında bulunan ordu “Daha önce ülkelerine hizmet etmiş HDK mensuplarının tek bir kişinin amaçlarına ve gündemine hizmet edecek bir araç olmaktan çok uzak olduklarını biliyoruz. Ülkenin hala sizin desteğinize ihtiyacı var” açıklamasında bulundu.

"HDK’nın orduya tam katılımını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda ordu ile milis güçleri arasında çıkan anlaşmazlık, son aylarda sıcak bir çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan'da, ordunun Başbakan Abdullah Hamdok'un geçiş hükümetini görevden aldığı ve siyasi güçler tarafından "darbe" olarak nitelendirilen bir hareketle OHAL ilan ettiği Ekim 2021'den bu yana işleyen bir hükümet yok.

Sudan'da Ağustos 2019'da başlayan geçiş döneminin 2024'ün başında yapılacak seçimlerle sona ermesi planlanıyordu.

Sudan'da ordu ile milis güçleri arasındaki çatışmalar şiddetleniyor

TÜRKİYE, SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN TARAFLARI DİYALOGA DAVET ETTİ

Türkiye, Sudan’da yaşanan silahlı çatışmalardan endişe duyduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Sudan'daki tüm kesimleri, geçiş sürecinin kazanımlarına bağlı kalmaya, sükûnet ve diyaloga davet ediyoruz. Sudan’ın sorunlarına ancak ulusal uzlaşı yoluyla kalıcı çözüm bulunabilecektir” denildi.

Türkiye, bugüne kadar olduğu üzere, bundan sonra da dost ve kardeş Sudan devleti ile halkının yanında yer almaya devam edeceği sözünü yineledi.

Kaynak: AA

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...