Suriye’yi daha zor günler bekliyor! Esad'tan iflas ilanı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Suriye’yi daha zor günler bekliyor! Esad'tan iflas ilanı

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Bütün kaynaklarına İran, PKK ve Rusya’nın el koyduğu Suriye’de rejim, 2024 bütçesini 2,7 milyar dolar olarak açıkladı

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ

Halkının özgürlük talebini şiddetle bastırmaya kalkan Suriye rejimi, ekonomik iflasını ilan etti. Rejim, 2024 bütçesini 2,7 milyar dolar olarak açıklarken, uzmanlar bunun maaş ödemesine dahi yetmeyeceğini söylüyor.

BÜTÜN KAYNAKLAR REHİN

Suriyeli ekonomist Hüseyin Macit, açıklanan son resmî verileri “iflasın ilanı” olarak değerlendirdi. Esad’ın Rus ve İran tarafından esir alındığını kaydeden Macit “Petrolü PKK, diğer yeraltı kaynakları Rusya ve İran paylaştı. Limanlar 50 yıl Rusların oldu. Esad’ın tek çıkış yolu Türkiye. Ancak perde gerisinde onu yöneten İran bu yolu kapattığı için hareket edemez durumda. Şu an tek gelir kalemi Ürdün ve Körfez ülkelerine yaptığı uyuşturucu satışı. Oysa Türkiye ile anlaşsaydı Halep canlanır ve bu bile tek başına yıllık 7-8 milyar dolarlık gelir demekti. Diğer yandan Türkiye ile kuracağı ittifak PKK işgalini bitirmek ve ülke petrolüne yeniden sahip olmak demek. Petrole dayalı geliri de 10 milyar doların altında değil. Güneyde büyüyen İsrail tehlikesi ve PKK’nın Suriye topraklarının üçte birinin işgali sonrası açıklanan bu tablo ülkenin tam anlamı ile bitişi anlamını taşıyor. İsrail’in Gazze sonrası her gün vurduğu Şam, Dera, Kuneytra, Humus’a hava-kara operasyonu başlatması sürpriz olmaz” dedi.

ŞİRKET BÜTÇESİ KADAR

Eski Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Samir Hafız, savaş başladığı dönem bütçenin 25 milyar düzeyinde olduğunu ve son rakamların ortalama bir şirket düzeyinde olduğunu söyledi. Hafız “Bu rakamlar Türkiye’de bir süpermarket zincirinin cirosuna eşit. Yani Baas rejimi, insani, askerî ve siyasi sahada olduğu gibi iktisadi anlamda da çöktü. Suriye’de 2012 yılında 1 dolar 47 Suriye lirası idi. Şimdi ise 14 bin Suriye lirası. Benzin, mazot ve ekmek karaborsa. Bir kilo et 14 dolar olan memur maaşına eşit fiyata yükseldi. Cep telefonu, elektrik ve internet alt yapısı neredeyse yok gibi. Maliyetler ise astronomik rakamlar tutuyor. Benzin ve mazot devamlı yükseliyor. Bütün bunlara ek, petrolle birlikte ülkenin tahıl ambarı olarak bilinen bölgeleri de PKK işgal etti. Terör örgütü yıllardır petrolle birlikte Şam’a zahire satıyordu. Bu yıl o da satış yapmayacağını açıkladı. Körfez ülkeleri de uyuşturucu trafiği ile ilgili sert tedbirler alıyor. Kısacası Esad’ı 2024’te daha zor günler bekliyor” dedi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...