Tunus adım adım felakete sürükleniyor, Cumhurbaşkanı Said'e tepkiler artıyor

- Güncelleme:
Tunus adım adım felakete sürükleniyor, Cumhurbaşkanı Said'e tepkiler artıyor

Dünya Haberleri

Nahda Hareketi Dış İlişkiler Sorumlusu Refik Abdusselam “Cumhurbaşkanı Kays bin Said eli kanlı bir diktatöre dönüştü ve hedefi Nahda lideri Gannuşi’yi ortadan kaldırmak” dedi.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Tunus Nahda Hareketi Lideri Reşid Gannuşi’nin damadı ve en-Nahda Hareketi Dış İlişkiler Sorumlusu Refik Abdusselam, Cumhurbaşkanı Kays bin Said için “eli kanlı bir diktatöre dönüştü ve şu anki hedefi Gannuşi’yi ortadan kaldırmak” dedi. 

Tunus’un ağır bir kriz yaşadığını kaydeden Abdusselam “Cumhurbaşkanı Said bütün kurumları işlevsiz hâle getirdi. Kendisini seçen meclisi feshedip yeni bir anayasa hazırladı. Kendi dizayn ettiği meclisten bu anayasaya sadece yüzde 11’lik destek çıktı. Siyasi durumdan daha felaket tablo ekonomide ortaya çıktı. Ülke tamamen iflas etti. IMF’ten para istedi ancak şu ana kadar olumlu dönüş yok. İşte böyle bir vasatta Gannuşi’yi tutukladılar. Hedef tüm bu siyasi, ekonomik başarısızlığı perdelemek. Yönetim de hiçbir dahli olmamasına rağmen suçu Gannuşi’ye atmaya, geniş halk kitlelerine de gözdağı vermeye çalışıyorlar. Reşid Gannuşi, Nahda Hareketi Başkanı ve aynı zamanda Âlimler Heyeti Üyesi bir zat. Tunus halkı ve uluslararası camia nezdinde saygın bir kişi. Böyle bir kişiliği halkı tahrik ve galeyana getirmek gibi zorlama bir gerekçe ile tutukladılar’ dedi. Abdusselam, Gannuşi’nin moralinin yerinde olduğunu ve bu zulme direnme konusunda kararlığını koruduğunu” söyledi. 

ESKİ REJİMİ İHYA ETMEK İSTİYOR

Tunus halkının ağır bir bedel ödeyerek Zeynel bin Ali rejiminden kurtulduğunu hatırlatan Refik Abdusselam “Şu anki yönetim eski rejimi yeniden ihyaya çalışıyor. Marjinal sol fraksiyonlar dışında halk desteği yok. Uluslararası toplum tamamen kendilerinden yüz çevirdi. Kays bin Said içeride yükselen hoşnutsuzluğu hariçten destek alarak bastırmak istiyor. Önce Fransa daha sonra Ruslar ve İsrail’le ilişki kurma girişimleri oldu. Şayet bu ısrar sürerse Tunus, Lübnan gibi olur. Ülke ciddi bir kaosun eşiğinde. Başlarda bazı kesimler kendisine kısmi destek vermişti. Ancak onun hiçbir yönetim kabiliyeti ve yönetim projesi olmadığını gördü. Şimdi yüzde 10’luk desteği bile kalmadı. Halk nezdinden biten itibarına rağmen Kays daha fazla hırçınlaştı. Gannuşi’yi idam etmek dâhil iktidarda kalma adına her yolu deneyecek. Ancak uluslararası tepkiler ve halktaki huzursuzluktan çekiniyor” şeklinde konuştu. 

‘KURTULUŞ CEPHESİ’ ŞEMSİYESİ

Tunus’u içinde bulunduğu felaket ikliminden kurtarma amaçlı ortak bir yapı ihdas edildiği bilgisini paylaşan Abdusselam “Farklı siyasi kişi ve kuruluşlar bu cephe altında birleşiyor. Şu an cezaevleri siyasi muhaliflerle doldu. Yönetimin yanında ise sadece küçük Marksist bir grup kaldı. Başka destek veren yok” ifadelerini kullandı. Kays’ın bir yandan da katı İslam düşmanı, eski diktatör Habib Burgiba gibi olmak istediğini aktaran Abdusselam “Ancak Kays’ın böyle bir vasfı, rolü ve imkânı yok. Diğer yandan Tunus halkı ödediği onca ağır bedel sonrası devrimin boğulmasına, özgürlüğünün tamamen elinden alınmasına izin vermeyecek. Said yanlış bir adam ve yanlış yerde. Onun meclisi, halkı, verilen mücadeleyi yok sayan yönetimi son bulacak. Çok ağır baskı var ancak o hâlen meşru olmayan metotları zorluyor” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

Türkiye’nin bu süreçte yürüttüğü diplomatik çabayı ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duruşunu hiçbir biçimde unutmayacaklarını vurgulayan Refik Abdusselam “Aramızda çok güçlü tarihî bağlar var. Sayın Erdoğan ve AK Parti Hükûmeti beklediğimizin üzerinde duyarlılık sergiledi. Onun mazlumun yanında durma tavrını son olayda bir kere daha gördük. Bunu sadece biz değil sonraki nesiller de unutmayacak” dedi.

 

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...