Türk kızına İsveç faşizmi! NATO bahanesiyle eğitime engel

- Güncelleme:
Türk kızına İsveç faşizmi! NATO bahanesiyle eğitime engel

Dünya Haberleri

İsveç’teki Stokholm Üniversitesine staj başvurusu yapan Fatma Zehra S’ye ünlü profesör Per Carlbring’ten tepki çeken mail geldi. Akademidisyen Carlbring, Türk öğrencinin başvurusunu Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya girişini engellediğini iddia ederek reddetti. Türk öğrenci “Kabul edilemez bir cevap” diyerek tepki gösterdi.

(MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ) Fatma Zehra S, İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji bölümü lisans 3. sınıf öğrencisi... Fatma S, Avrupa Birliği hibe programı Erasmus+ tarafından seçtiği bir okulda 2023 yazında staj yapmaya hak kazandı. Bu mutlu haberin ardından Fatma Zehra, şartları sağlayan üniversitelere elektronik posta göndermeye başladı. Mail attığı üniversitelerden biri İsveç’in başkenti Stokholm’de bulunan Stokholm Üniversitesi oldu.

23 Kasım 2022’de attığı mailde Fatma Zehra S, alanında önemli başarılar elde eden Profesör Per Carlbring’in yönettiği araştırma projesinde yer almak istediğini yazdı. Mail’e cevap veren akademisyen Carlbring, tepki çeken bir açıklama yaptı. Carlbring “Sevgili Fatma, seni misafir etmeyi isterdim. Ancak, Türkiye İsveç’in NATO’ya girmesini engellediği için başvurunu reddetmek zorundayım. Üzgünüm” dönüşünde bulundu.

Türk kızına İsveç faşizmi! NATO bahanesiyle eğitime engel

‘AVRUPA’DAN GELMESİ ŞAŞIRTTI

Gazetemizin sorularını cevaplayan Fatma Zehra S “Avrupa’da bu tarz durumlara daha çok önem verildiği düşünüyordum gerçeğini söylemek gerekirse çok şaşırdım. Kabul edilemez bir cevap” dedi. 

“Eğitim ile politikanın böyle iç içe girmesi çok yanlış” diyen Zehra S. sözlerini şöyle sürdürdü: Herkesin eğitim hakkı var. Avrupa’da bu tarz durumlara daha çok önemsendiğini düşünüyordum. Eğitim, politikaya malzeme olmamalı. Bunların ayrışmadığını görmek açıkçası beni çok şaşırttı. Böyle bir cevap karşısında ne yapacağımı önce bilemedim. Aklıselim düşündükten sonra bana gelen mail’den 10 gün sonra avukat bir arkadaşımla üniversiteye şikâyet dilekçesi yazmaya başladık. Çünkü bunu bana yapanların, üniversiteye başvuran farklı ırklardan diğer öğrencilere de benzer şeylerin yapmamasının garantisi yoktu. Yazdığım raporda bana yapılanın politik olduğunu, ayrımcı bir tavır ve ırkçılığı tetikleyen unsurlar barındığını söyledim.
Attığım mail’in ardından üniversite yönetimi -yapılanların ayrımcı olduğunun muhtemelen erkenden farkına vardılar- bana bir gün sonra dönüş yaptılar. Psikoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Torun Lindholm Ojmyr’den bir mektup aldım. Yönetim adına özür diledikleri ve yapılanı tasvip etmediklerini yazıyordu. Gönderilen metinde ‘Eşit şartlarda eğitim ve İsveç Ayrımcılık Yasası’na vurgu yapılıyordu. Söz konusu akademisyene gerekli eleştirilerin yapıldığı ifade edildi. Ben ise bütün bunlara rağmen bana orada benzer şeylerin bir daha yaşanmayacağına dair güvence istedim. Akademisyenin benden özür dilemesini de talep ettim. Bu konuda bir adım bekliyorum.

İbni Haldun Üniversitesi de bir açıklama yayınlayarak olayın takipçisi olduklarını duyurdu. Açıklamada şöyle denildi: Bu tutum kabul edilemez. İlim yuvası üniversitelerin siyasi olayların dışında eğitim ve araştırmaya odaklanarak kapsayıcı bir tavır sergilemeleri beklenir. Stokholm Üniversitesi tarafından öğrencimizden özür dilense de bu çirkin tavrı sergileyen akademisyen ile ilgili bir yaptırım hâlâ söz konusu değildir Ayrıca Türkiye’den başvuru yapacak diğer öğrencilerin benzer bir tutumla karşılaşmaması için gerekli tedbirlerin alınması da zorunludur.”

KESİNLİKLE GÖRÜŞMEK İSTEMEM

Fatma Zehra S. “Aynı üniversitenin psikoloji bölümünde farklı bir hocaya da araştırmalarında görev almak için mail atmıştım. Geçen aylarda o hocadan kabul aldım, bu yaz staja oraya gideceğim. O üniversiteye gittiğimde bana ayrımcı mail’i atan hocayla kesinlikle görüşmeyeceğim” dedi.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...