Ukrayna'da ırkçılık: Afrikalı öğrenciler otobüs ve trenlere alınmadı

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
Ukrayna'da ırkçılık: Afrikalı öğrenciler otobüs ve trenlere alınmadı

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı işgal nedeniyle ülkeden ayrılmak isteyen Afrikalı öğrenciler ve göçmenler, kendilerine ırkçılık yapıldığını belirtti. Sadece siyahların değil Hintlerin, Arapların ve Suriyelilerin de geri çevrildiğini belirten bir Nijeryalı, "Vatandaşlarını kurtarmak istiyorlar ama bu süreçte insanlıklarını kaybediyorlar" dedi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’da işgal harekatı başlatması sonrasında ülkeden kaçış başladı. Başka ülkelere sığınan Ukraynalıların sayısı daha şimdiden yarım milyonu geçti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) bu sayının 4 milyonu bulabileceği uyarısında bulundu. Bombardımanlardan dolayı Ukrayna’dan ayrılmak isteyen Afrikalı öğrenciler ve göçmenler ise kendilerine ırkçılık yapıldığından yakındı.

"İKİ GÜNDÜR MAHSURUZ"

Afrikalılar, sosyal medyadaki paylaşımlarında, tenlerinin renginden dolayı otobüs ve trenlere alınmadıklarını ifade ettiler. Business Insider’a konuşan bir Afrikalı öğrenci, "Ukraynalı yetkililer, siyahların otobüs ve trenlere binmelerine müsaade etmedi" derken Kongolu öğrenciler de "İki gündür mahsuruz. Pasaportlarımız alındı. Bu sabah belirlenen sınırı geçen öğrenciler dövüldü" diye konuştular.

Ukrayna’dan tahliyeler konusunda Güney Afrikalı yetkili Lorraine Blauw, iddiaların 'korkunç' olduğunu söyledi. Blauw, "Ukraynalı askerler önce Ukraynalı kadın ve çocukların gönderileceğini söylediler ve vatandaşlarımızı iki gündür aç ve açıkta bıraktılar" ifadesini kullandı.

Ukrayna’dan bir şekilde çıkmayı başaranlar ise bu kez Polonya sınırında 'siyahlara hayır' uygulamasına takıldı. @nzekiev isimli Twitter kullanıcısı, Polonya’da askerlerin siyahlara silah doğrulttuğu, onların da defalarca "Silahımız yok" diye bağırdığı bir video yayımladı.

"HİNTLER, ARAPLAR VE SURİYELİLER DE GERİ ÇEVRİLDİ"

2009'dan beri Ukrayna'da yaşayan Osarumen isimli Nijeryalı da sınırlar arası seyahat yapacak otobüsten, "siyahlar binemez" denilerek ailesiyle birlikte indirildiğini açıkladı. Osarumen, İngiliz gazetesi Independent’a şöyle konuştu: "Bir aktivist olarak hayatım boyunca hiç böyle bir olay yaşamamıştım. Bizi geri çevirenlerin gözlerine baktığımda sadece ırkçılık gördüm. Vatandaşlarını kurtarmak istiyorlar ama bu süreçte insanlıklarını kaybediyorlardı. Sadece siyahları değil Hintler, Araplar ve Suriyelileri de geri çevirdiler."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...