Wagner’in darbe girişiminde pis kokular: CIA nereden biliyordu?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Wagner’in darbe girişiminde pis kokular: CIA nereden biliyordu?

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Rusya’da paralı asker grubu Wagner'in isyanı ile başlayan gergin saatler geride kaldı. İsyan 24 saatten kısa sürede bastırıldı. ABD Başkanı Joe Biden, ayaklanmayla ilgili "Bizim hiçbir ilgimiz yok" açıklaması yaparken, süreci CIA 'in bildiği ortaya çıktı.

Muhabir: Gülcan AYBOĞAN

Rusya’da paralı asker grubu Psigojin İsyanı ile başlayan gergin saatler geride kaldı. İsyan 24 saatten kısa sürede bastırıldı. KGB kökenli bir lideri olan ülkenin istihbarat açısından bu kadar büyük boşlukları nasıl görmeyeceği sorusunu akıllara getirdi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Wagner krizi ile o ‘yenilmez imajı’ ciddi şekilde zarar gördü. Ayrıca Putin’in otoritesi sarsıldı çünkü bu yeni grupları cesaretlendirebilir.

Bu süreçte akıllardaki bir diğer soru ise ABD bu isyanı biliyor muydu? …

ABD merkezli 2 gazete büyük gazete New York Times diğeri ise The Guardian, yetkililerin bu durumdan haberdar olduğunu açıkça yazdı. Bilgiler istihbarat yetkililerin nasıl Ukrayna’yı işgal etme planı konusunda uyardığı gibi Rusya’da da yaklaşan olayların farkında olduğunu söyledi.

İŞTE İSTİHBARATIN HAREKETE GEÇME ÖRGÜSÜ

ABD yetkililerin kamuoyuna bunu bildirmek konusunda tedbirli davrandığı çünkü, Putin’e Batı’yı suçlamak için bir malzeme vermemek istediklerini söyledi. ABD’nin bu olayı ilk ne zaman öğrendiği tam belli değil.

Peki bu uyarının gerekçesi neydi? Nereden yola çıkıldı? Parçalar nasıl birleşti? İşte ABD basınındaki bilgiler ile istihbaratın harekete geçme örgüsü…
Prigojin  yıllardır savunma bakanı Şoygu’dan ve GenelKurmay başkanından nefret ediyor ve bu duyguların karşıklıklı olduğu biliniyor. Prigojin sık sık kamuoyu önünde ve Telegram kanalları aracılığı ile kötü açıklamlar yapmıştı. Ukrayna ile savaşın ilerleyişi hakkında çevresindekilerin Putin’i yanılttığı konusunda suçladı.

Son aylarda iç gerilim açıktı. Düzenli ordunun liderleri ile anlaşamıyor. Bu da içeride bir şeylerin kötü gittiğini gösteriyordu. Prigojin, Rusya’dan sürekli daha fazla cephane istiyordu.

Ancak bu durumda Rus ordusu elindeki mühimmatı iktisatlı kullanmak zorundaydı çünkü savaş süresi uzadı ve Rus ordusunda mühimmat kıtlığı riski ile karşı karşıya kalma durumu söz konusuydu.

Prigojinin eleştirilerinde askeri liderleri yetersizlikle suçladı. Amerikalı yetkililer daha önce bazı askeri liderlerin Pringojin in Putin üzerindeki etkisini de kıskandığını da ileri sürdü. Kısaca Prihojin ve ordu gerilim halindeydi ve son yaşanan olaylarda ihtiyaç duyulan malzemelerin ötesinde bir tartışmanın sonucuydu.

Bahmut kuşatmasında Wagner ciddi kayıplar verdi... ABD basınına göre, Rus Savunma Bakanlığı'nın Wagner gücünü kesmek için hareteke geçti ve ABD istihbaratını harekete geçiren konu tam da bu nokta oldu….

BEYAZ SARAY'A ACİL KODLU UYARI

Rusya Savunma Bakanlığı’nın 10 Haziran’da cephedeki tüm gönüllü grupları bakanlıkla sözleşme imzalaması için talimat verdi. 1 Temmuz’da yürürlüğe girecekl düzensiz güçlerin hükümet ile anlaşma zorunluğuna tabi tutacaktı. Bu sözleşmenin Wagner’ı  Savunma Bakanlığına tabi kılmak zorunda kalacağı anlamına geliyordu ve Wagner güçlerinin Şoygu’nın kontrolüne vermek Prigojin açısından söz konusu değildi. Prigojin’in buna sessiz kalmayacağınu düşünen istihbarat yetkilileri bilgi topladı.

Bu gerilimler sonucu böyle bir eylem için Prigojin’in harekete geçeceğini ve bu eylemin sonucunun ne olacağı bilinmediği için ABD istihbaratı nükleer silahların kontrolü üzerinde endişelendiklerini ve bu uyarıyı Beyaz Saray yetkililerine acil koduyla iletildi.


 
 
 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...