‘Yeni Steve Jobs’ olarak gösterilen milyarder Elizabeth Holmes’a 11 yıl hapis cezası

Düzenleyen:
- Güncelleme:
‘Yeni Steve Jobs’ olarak gösterilen milyarder Elizabeth Holmes’a 11 yıl hapis cezası

DÜNYA Haberleri

‘Yeni Steve Jobs’ olarak gösterilen ABD’li milyarder Elizabeth Holmes, 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Holmes, yatırımcıları dolandırmaktan suçlanıyordu.

Kan testi şirketi Theranos'un kurucusu Elizabeth Holmes, bir süredir ABD’de yatırımcıları dolandırmak dahil 11 ayrı suçtan yargılanıyordu. Son davada mahkeme, 38 yaşındaki Elizabeth Holmes’un ‘yatırımcıları dolandırmak için komplo kurmak’ ve ‘elektronik dolandırıcılık’ suçları işlediğine hükmederek, milyarder girişimciye 11 yıl 3 ay hapis cezası verdi. 

Stanford Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümündeki eğitimini 19 yaşındayken yarıda bırakarak Theranos isimli şirketi kuran Holmes, ‘yeni Steve Jobs’ olarak gösteriliyordu. 9 milyar dolar değer biçilen Theranos şirketinin ürettiği makinelerin birkaç damla kanla yüzlerce hastalığa tanı koyabildiği iddia edilmişti. Ancak 2015 yılında Wall Street Journal gazetesi kan testinin doğru çalışmadığını ortaya çıkardı. 2018 yılında ise şirket kapandı. 

'YATIRIMCILARI DOLANDIRMAK'TAN SUÇLU BULUNDU

Elizabeth Holmes, Kaliforniya’daki davada jüri tarafından suçlu bulunduktan sonra savcılık, Holmes’un 15 yıl hapis cezası almasını ve Theranos'un yatırımcılarına 800 milyon dolar ödemesini talep etmişti. Holmes'a yöneltilen toplam 11 suçlamadan dördünde (kamuyu dolandırmaya ilişkin) suçu sabit görülmedi. Üç suçlamada ise jüri karara varamadı. Nihayetinde ‘yatırımcıları dolandırmak için komplo kurmak’ ve ‘elektronik dolandırıcılık’ gibi bazı suçları işlediği sonucuna varıldı. 

Holmes ise mahkemede Theranos'un kan testlerinin doğru çalışmadığını kabul etti. Bununla birlikte, yatırımcıları bilerek dolandırmadığını söyledi. 

HAKKINDA KİTAPLAR YAZILDI, BELGESELLER ÇEKİLDİ

Forbes dergisi, yargılamadan önce Elizabeth Holmes’u ‘kendi imkanlarıyla milyarder olan en genç kadın’ olarak göstermişti. Holmes için ‘Yeni Steve Jobs’ deniliyordu. 

Hakkında kitap yazılan, bir HBO belgeseli yapılan, diziler, filmler ve podcastler yapılan Holmes’un çok da iyi bilmediği bir teknolojiye neden giriştiği ise halen bilinmiyor. Kendisini tanıyanların anlattığına göre, ABD’nin başkenti Washington DC’de varlıklı bir ailenin kibar ancak içine kapanık çocuğu olarak büyüdü. Holmes’a ‘statüye önem veren’ ailesi tarafından başarılı olma baskısı yapıldığı iddia ediliyor. 

(BBC Türkçe)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...