Yunan deprem uzmanından Türkiye yorumu: Daha önce böyle bir şey görmedim yıkılan bölge Yunanistan kadar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yunan deprem uzmanından Türkiye yorumu: Daha önce böyle bir şey görmedim yıkılan bölge Yunanistan kadar

DÜNYA Haberleri

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken deprem uzmanları ise yıkımın şiddetine ilişkin açıklamalar yapıyor. Yunan Profesör Panagiotis Karydis yaptığı bir açıklamada, Türkiye'deki hasarın boyutunun neredeyse Yunanistan büyüklüğünde olduğunu söyledi. 

6 Şubat Pazartesi günü sabah 04.17’de Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve yaklaşık 1 dakika süren bir deprem meydana geldi. Daha ilk depremin şoku atlatılamamışken 13.24’te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntı daha yaşandı ve iki depremin ardından on binlerce bina yerle bir oldu. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı saatler ilerledikçe artıyor ve 9 Şubat 2023 itibarıyla can kaybının 14 bini aştığı açıklandı.

Türkiye’deki depremin şiddeti dünyanın dört bir yanındaki deprem uzmanlarını şoke etti. Pek çok uzman, böyle bir depremi daha önce hiç görmediklerini söyledi. Depreme dayanıklı yapılar profesörü Panagiotis Karydis de Türkiye ve Suriye'deki depremler hakkında konuştu. Profesör, felaketinin nedenlerini incelemek için deprem bölgesine gitti.

‘DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM’

Yunanistan devlet televizyonu ERT’de Connections programında konuşan Karydis, sözlerine, “Biz aslında binalara, yani bir binanın çökerken hemen yanındaki binaların neden yıkılmadığına bakıyoruz. Yapısal altyapıyı, binaların durumunu inceliyoruz" diyerek başladı.

Yunan deprem uzmanından Türkiye yorumu: Daha önce böyle bir şey görmedim yıkılan bölge Yunanistan kadar

Depreme dayanıklı yapılar uzmanı Karydis, Türkiye’de meydana gelen ve Suriye’yi de vuran depreme ilişkin çarpıcı bir değerlendirme yaptı:

“Dünyadaki birçok depremde bulundum. Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim. Hasarın boyutu neredeyse Yunanistan büyüklüğünde, küçük değil. Ne yardım gönderilse de bir yere varmıyor, yetmiyor. Her şey okyanusta bir damla gibi. Henüz ulaşılmamış alanlar var. Korkarım kayıp çok fazla olacak.”

HARMONİK ÇÖKÜŞ: BİR BİNA YIKILIRKEN YANINDAKİ BİNA NEDEN AYAKTA?

Türkiye’ye gelerek arama kurtarma çalışmalarına katılan Yunan ekip ile çalışmalara destek verdiğini belirten bilim insanı, binaların yıkılma nedenlerini de anlattı. Panagiotis Karydis, depremin ardından bir bina sağlam dururken aynı inşaat firması, mühendisler ve müteahhitler tarafından yapılmış hemen yanındaki diğer binaların neden çöktüğüne değindi. Bu duruma uluslararası literatürde ‘harmonik çöküş’ denildiğini söyledi.

Karydis, "Harmonik çöküş bir yerin deprem nedeniyle hareketlenme eğiliminden kaynaklanıyor. Ağırlıklı bir biçimde orta bölge dikey ve yatay dalgalar birleşiyor" dedi. Binayı vuran deprem yoğunluğu, boyutu ve yakınlığı bazı binalarda daha fazla hissedildiğinde yan yana iki bina da olsa daha fazla hisseden yıkılabiliyor.

Bina dümdüz aşağı iniyor” diyen depreme dayanıklı yapılar uzmanı, böyle durumlarda 'masa altına girmek' ya da 'güvenli bir alan’ bulmanın bile işe yaramayabileceğini belirtti.

Aynı zamanda Karydis, depremin merkez üssünün evlerin altı olması ve insanların depreme uyurken yakalanması nedeniyle Türkiye'deki bu son depremlerin yıkıcılığının bu kadar büyük olduğunu söyledi.

(Kaynak: Ta Nea)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...