YKS'de ilk oturum tamamlandı

Düzenleyen: / Kaynak: AA / NTV
YKS'de ilk oturum tamamlandı

EĞİTİM Haberleri  / AA / NTV

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca 81 ilde ve Lefkoşa'da düzenlenen, 2 milyon 607 bin 903 adayın başvuru yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sona erdi. ÖSYM Başkanı Aygün, 2021-YKS’nin ilk aşaması olan TYT oturumunun başarıyla tamamlandığını açıkladı.

2 milyon 607 bin 903 öğrenci için geri sayım başladı. Üniversite geçişin anahtarı olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün saat 10.15'te yapıldı. Adaylara 135 dakika süre verildi.

AYGÜN: TYT BAŞARIYLA TAMAMLANDI
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Twitter hesabından, YKS'nin ilk oturumu TYT'ye ilişkin yaptığı paylaşımda, 2021-YKS'nin ilk aşaması TYT oturumunun tüm sınav merkezlerinde başarıyla tamamlandığını açıkladı.

"Bu oturumda görev alan tüm görevlilerimize teşekkür ederim." diyen Aygün, "Yarın uygulayacağımız AYT ve YDT oturumlarına katılacak adaylarımıza başarılar, görev alacak sınav görevlilerimize de kolaylıklar dilerim." açıklamasını yaptı.

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ OTURUM YARIN
2021 YKS, yarın yapılacak olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) ile tamamlanacak.

Alan Yeterlilik Testi (AYT), 27 Haziran Pazar saat 10.15'te, Yabancı Dil Testi (YDT) ise 27 Haziran Pazar saat 15.45'te uygulanacak.

SORULAR ZOR MUYDU KOLAY MIYDI?
YKS'nin ilk oturumu olan TYT'nin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasının ardından, sınava giren öğrencilerden ilk yorumlar gelmeye başladı.

Sosyal medyada yer alan yorumlara göre, sınava giren öğrenciler en çok Türkçe sınavında zorlandı.

Şıkların birbirine çok benzediği belirtilen yorumlarda öğrenciler, Türkçe sorularından sonra Matematik sorularında çok zorlandıklarını aktardı.

Uzmanlar tarafından genel bir sınav değerlendirmesi ise henüz yapılmadı.

YKS'de ilk oturum tamamlandı

ÖĞRENCİ ELİF AYDIN: TÜRKÇE'DE ZORLANMADIM
Öğrencilerden Elif Aydın, sınavın kolay olduğunu ifade ederek, Türkçe sorularında zorlanmadığı söyledi.

Aydın, “Eskiden olduğu gibi uzun paragraflar yoktu, o açıdan iyiydi. Fen dersi biraz zor geldi bana. Türkçe’yi beğendim. Süre iyiydi diğer sınavlara göre güzeldi.” ifadelerini kullandı.

Bir başka öğrenci Mustafa Arslan ise, “Zordu, yapamadığım için erken çıktım. En çok Türkçe dersinde zorlandım.” diye konuştu.

UZMANLAR SINAVI DEĞERLENDİRDİ
Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Lise Akademik Kurulu, öğrencilerden alınan bilgilere göre YKS’nin ilk oturumu olan TYT’yi değerlendirdi.

KURT: MATEMATİK ZORLADI
Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, yaptığı değerlendirmede, “2021 TYT, ÖSYM formatına ve MEB müfredatına uygun bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Sınav kapsamının, MEB müfredatına uygun hazırlandığı görülmüştür. Türkçe ve tarih dersi sorularının tüm kademelerden, felsefe dersi sorularının 10. sınıf kademesinden, diğer derslerin ise 9. ve 10. sınıf kademesinden olduğu görülmüştür." şeklinde görüş belirtti.

Matematik testindeki sorularda temel bilgilerin sorgulandığını söyleyen Kurt, "Öğrencinin soruyu ilk okumada anlayıp matematik bilgisi ile yorumlaması ve öğrencilerden hatasız işlem yapması istenmiştir. Geometri'de modelleyerek geometriksel düşünmeyi ön plana çıkaran sorular yer almıştır. Matematik testi öğrencilere zor gelmiş ve öğrenciler bu soruları yetiştirmekte zorlanmışlardır." ifadelerini kullandı.

PARAGRAFLAR GEÇEN SENEYE GÖRE KISA
Türkçe'de paragraf sorularının sözcükte anlam, cümlede anlam konuları üzerinden öğrencilerin okuma, anlama ve yorumlama becerilerinin ağırlıklı olarak sorgulandığını aktaran Adil Kurt, "Bu soruların metinlerinin geçen senelere oranla daha kısa olduğu görülmüştür." dedi.

Kurt, Sosyal Bilimler'de tüm bölümlerden orta kolaylıkta, bilgiyi yorumlayan sorular sorulduğunu, Fen Bilimleri testinde temel bilgilerin sorgulaması yapıldığını ve Fizik testinde günlük hayatla ilişkilendirilen olaylar üzerinden sorgulama yapıldığını belirtti.

Uğur Okulları Sınavlar ve Yayınlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, Tüm derslerde TYT formatı olan doğru okuma, doğru düşünerek yorum yapabilme ve zamanı iyi kullanarak hatasız işlem yapma yetkinliklerinin ölçüldüğünü aktardı.

MATEMATİK VE GEOMETRİ SORULARI 9.-10. SINIF KONULARINDAN
Uğur Okulları Lise Matematik Akademik Kurul Üyesi Nilda Yüksel ise, Matematik ve Geometri sorularının 9. ve 10. sınıf konularını kapsadığını belirtti.

Matematik sorularının okuduğunu anlayabilme, mantıksal akıl yürütme, matematiksel olarak ifade etme ve matematiksel işleme yönelik sorulardan oluştuğunu söyleyen Yüksel, "Öğrencilerimiz geçmiş yıllardan farklı olarak kolayca çözülebilecek soruların var olduğunu ancak paragraf olarak düzenlenmiş soruların dikkatli okunması gerektiğini ve bu sorularda zaman kaybettiklerini belirtmiştir. Geometri soruları çoğunlukla modelleme ve hikayeleştirme kurgusuyla hazırlanmış; geometriksel düşünme becerisini ölçen, denklem kurup çözümleme gerektiren nitelikte olup zorlandıkları sorular olmuştur” değerlendirmesini yaptı.

TÜRKÇE'DE ŞIKLAR BENZERDİ
Uğur Okulları Türk Dili ve Edebiyatı Akademik Kurul Üyesi Cevdet Eyüboğlu, “Türkçe sorularında ağırlık yine okuma ve okuduğunu anlayıp yorumlama üzerinedir.” diyerek,  “Sınavda öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre 7 soru dil bilgisi iken geriye kalan sorular paragraf, cümlede anlam ve sözcükte anlam sorularından gelmiştir." ifadelerini kullandı.

"2021 TYT’ deki dil bilgisi soruları 2020 TYT’den farklı olarak daha az sayıda sorulmuş." diyen Eyüboğlu, "Anlam bilgisi olarak tanımladığımız sorularda kullanılan dilin yalın olması soruların çözülebilirliğini artıracaktır. Paragraf sorularının 2020 TYT’ye oranla daha kısa metinlerden seçildiği belirtilmiştir." dedi.

Öğrencilerden gelen ilk yorumlara göre, sorulardan birkaç tanesinde çeldiricilerin olduğunu söyleyen Eyüboğlu, "Sorulan dil bilgisi sorularında aynı soruda birden çok kazanımın yoklanmış olması öğrencilere zaman kaybettirmiş olabilir ancak bu soruların da zor olarak nitelendirilecek tarzda sorular olmadığı görülmektedir.” açıklamasını yaptı.

YKS'de ilk oturum tamamlandı

FİZİK SORULARI MÜFREDATA UYGUN
Uğur Okulları Fizik Akademik Kurul Üyesi Volkan Alpay, “2021 TYT’ de fizik soruları öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre MEB’ in yayınlamış olduğu kazanımlar çerçevesinde temel düzeyde fizik bilgilerini günlük hayattaki örnekleri üzerinden soran, bilgiyi kullanma ve yorumlama becerisini ölçer nitelikte olduğu görülmektedir." dedi.

Fizik sorularının 9. ve 10. sınıf müfredatlarına uygun bir şekilde sorulduğunu belirten Alpay, "İşlemlerden arındırılmış, okuma ve yorumlama üzerinden sorulan soruların belli konularda birikmediği mümkün oldukça tüm müfredata dağıtıldığı söylenebilir. Bu açıdan sınava düzenli çalışan öğrencilerde başarı oranı yüksek olacaktır” şeklinde konuştu.

KİMYA NORMAL DÜZEYDE, BİLGİ AĞIRLIKLI
Kimya soruları ile ilgili Uğur Okulları Kimya Akademik Kurul Üyesi Bedrettin Boyacıgil, “Kimya soruları geçen yıl olduğu gibi 4 tane 9. sınıftan 3 tane 10. sınıf müfredatında yer alan konuları tarayacak şekilde hazırlanmış ve yine önceki yıllarda olduğu gibi temel bilgileri sorgulayacak şekilde sorulmuştur." dedi.

Beklenilmeyen bir sorunun olmadığını aktaran Boyacıgil, "Sınavda, müfredatta 11. sınıfta okutulurken 4 yıl önce 10. sınıfa kaydırılan ve bu yıl sınava giren öğrencilerin 10.sınıfta okudukları ‘Kimyanın Temel Kanunları ve Kimyasal Hesaplamalar’ ünitesinden de bir soru bulunmaktadır." ifadelerine yer verdi.

Öğrencilerin soruların ifadesinin net ve anlaşılır olduğunu belirttiğini aktaran Boyacıgil, "Ayrıca soruların normal düzeyde bilgi ağırlıklı olduğunu ve çalışmalarının sonucunu iyi bir şekilde alacaklarını ifade ediyorlar." açıklamasını yaptı.

BİYOLOJİ ZORLAMADI
Uğur Okulları Biyoloji Akademik Kurul Üyesi Asuman Kılıç da, “2021 TYT Fen Bilimleri testine ait Biyoloji soruları 9. ve 10. sınıf müfredatını kapsamaktadır. Testte yer alan 6 sorudan üç tanesi 9. sınıf, üç tanesi 10.sınıf müfredatına aittir." değerlendirmesinde bulundu.

Toplam altı üniteyi kapsayan TYT Biyoloji'de müfredatına ait her ünite sorgulandığını belirten Kılıç, "Biyoloji TYT testinin oldukça kolay, temel bilgi düzeyinde ve beklenilen formatta olduğu görülmüştür. Öğrenciler sürpriz bir soruyla karşılaşmamıştır." açıklamasını yaptı.

COĞRAFYA DENGELİ
Uğur Okulları Coğrafya Akademik Kurul Üyesi Davut Gürler ise, Coğrafya soruları için, “Coğrafya soruları, beklendiği gibi 9. ve 10. sınıf ortak müfredatını ve ünitelerini kapsamaktadır. 9.sınıf kazanımlarından 2, 10.sınıf kazanımlarından 3 soru yöneltilmiştir." dedi.

Soruların ünitelere göre dağılımının dengeli olduğunu aktaran Gürler, "Düzenli olarak çalışan, harita ve coğrafya okuryazarlığı gelişmiş olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği sorular yöneltilmiştir. Ayrıca öğrencilerden aldığımız duyumlara göre tartışmalı herhangi bir soru bulunmamaktadır.” değerlendirmesini yaptı.

TARİH'TE PARAGRAF AĞIRLIKLI SORULAR
Uğur Okulları Tarih Akademik Kurul Üyesi Zeynep Ergün, Tarih soruları ile ilgili, “Tarih soruları müfredata uyumlu olup öğrencinin yorum yapmasını sağlayacak paragraf ağırlıklı sorular sorulmuştur. Öğrencinin bilgiyi doğru bir şekilde yorumlayıp analiz etmesini ölçen bir sınavdır." şeklinde değerlendirme yaptı.

Soruların daha önceki TYT’ler gibi tüm sınıf düzeylerinden gelmdiğini aktaran Ergün, "Sınavda resim, şekil, grafik gibi içeriklere yer verilmemiştir. Sorularda açık, net ve anlaşılır bir dil kullanılmıştır. Sınav; alanına hakim olan, soru kökünü doğru okuyan, temel kavramları doğru yorumlayarak akıl yürüten ve düzenli çalışan öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği nitelikte olup orta düzey zorluk seviyesindedir” dedi.

FELSEFE'DE SORULAR AÇIK VE ANLAŞILIR
Uğur Okulları Felsefe Akademik Kurul Üyesi Gülay Ataç, “Felsefe soruları TYT’nin genel yapısına uygun olarak paragrafı dikkatli ve doğru okuma becerisini, ardından da bilgiye dayalı yorum gücünü ölçmeye yöneliktir. Sorular müfredata uygundur. Soruların ifade biçimi açık ve anlaşılır olup orta düzeyde bir zorluk içermektedir. Felsefenin temel kavramlarını bilmeyi ve bunlara dayanarak akıl yürütüp yorum yapmayı gerektiren bir sınavdır” değerlendirmesini yaptı.

DİN SORULARI KOLAY VE ORTA DÜZEY
Uğur Okulları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Akademik Kurul Üyesi Muhammed Yasin Bekir, yapmış olduğu değerlendirmede, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları MEB müfredatı dahilinde olup öğrencinin okuma, anlama ve yorum yapabilme becerilerini ölçmeye yönelik tarzda hazırlanmıştır. Bu sınavda başarılı olmak isteyen bir öğrencinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine ait temel konu ve kazanımlara hakim olması gerekmektedir. Sınavdaki soruların zorluk dereceleri ise kolay ve orta düzeydedir” açıklamasını yaptı.

YKS'de ilk oturum tamamlandı

TEMEL YETERLİLİK TESTİ
TYT'de Türkçe testinde 40, Sosyal Bilimler testinde Tarih'ten 5, Coğrafya'dan 5, Felsefe'den 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya İlave Felsefe sorularından 5'er olmak üzere toplam 20, Temel Matematik testinde 40, Fizik'ten 7, Kimya'dan 7 ve Biyoloji'den 6 sorunun yer aldığı Fen Bilimleri testinde de 20 soru yöneltildi.

ALAN YETERLİLİK TESTİ
İkinci oturum olan AYT'de ise adaylara 180 dakika süre verilecek.

AYT'de "Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1" testi 40 sorudan oluşacak. Bu testte adaylar, Türk Dili ve Edebiyatı'ndan 24, Tarih-1'den 10, Coğrafya-1'den 6 soru cevaplayacak.

AYT'nin "Sosyal Bilimler-2" testi 40, Matematik testi 40, Fen Bilimleri testi de 40 sorudan oluşacak.

Sosyal Bilimler testinde Tarih-2'den 11, Coğrafya-2'den 11, Felsefe grubundan 12, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ek Felsefe sorularından 6 soru yer alacak.

Fen Bilimleri testindeki dağılım ise Fizik 14, Kimya 13 ve Biyoloji 13 soru şeklinde olacak.

YABANCI DİL TESTİ
Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi'nde (YDT) adaylara 120 dakika süre verilecek.

Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak sınavda toplam 80 soru yer alacak.

Adaylar, sınavın sabah oturumlarında 10.00, öğleden sonra oturumlarında saat 15.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacak.

YKS'de ilk oturum tamamlandı

BARAJ PUAN 180
Yükseköğretim Kurulunca geçen yıl Covid-19 nedeniyle alınan karar gereği, merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı geçen yılla sınırlı kalmak şartıyla 170'e çekilmişti.

Bu yıl salgın döneminden önce olduğu gibi lisans programlarının tercih edilebilmesi için 180 ve üzeri puan alınması gerekecek.

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilecek.

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleriyle öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanıyla öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilecek.

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunacak.

Bu adayların sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları olmayacak.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekecek.

ACİL İŞLEMLER İÇİN NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ AÇIK OLACAK
T.C. kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası, fotoğraf bulunmayan adaylar için nüfus müdürlükleri 26 Haziran Cumartesi günü 07.00-17.00 saatleri arasında, 27 Haziran Pazar günü ise 07.00-15.30 saatleri arasında açık bulundurulacak.

Tam gün sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı 27 Haziran Pazar günü, sınav görevlileri ve sınava girecek adaylar ile beraberindeki refakatçiler 05.00-19.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.

27 Haziran Pazar günü kırtasiyeler ve fotoğrafçılar 07.00-18.00 saatleri arasında açık olabilecek.

COVİD-19 TEDBİRLERİ
ÖSYM, Covid-19 salgınına karşı sınav öncesinde tedbir aldı. Bu kapsamda, sınav binaları, detaylı temizliği yapılıp dezenfekte edildi.

YKS'nin her oturumunda, Covid-19 önlemleri kapsamında adaylara sınav binası girişlerinde görevliler tarafından maske ve dezenfektan dağıtıldı. İsteyen adaylar, dezenfektanlarını yanlarında getirebildi.

Sınav görevlilerine de maske ve dezenfektanla lateks eldiven dağıtıldı. Adaylar ve görevliler, kendi maske veya siperlikleriyle de sınav salonuna gelebildi.

YKS'de ilk oturum tamamlandı

HES KODUYLA TAKİP
Covid-19 durumu olan adaylar, sınav merkezlerinde hazırlanan ayrı salonlarda sınava alındı.

Sınav görevlileri ve adayların Covid-19 durumları, HES kodları aracılığıyla takip edildi.

Okul bahçelerindeki yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için adaylar ve sınav görevlileri dışında hiç kimse okul bahçelerine alınmadı.

Adaylar, sınav binalarına girişte ve sınav çıkışında, sosyal mesafenin korunması için sınav görevlileri tarafından yönlendirildi.

Öte yandan, sınav günü nüfus cüzdanını kaybedenlere geçici kimlik belgesi vermek için açık tutulacak olan nüfus müdürlükleri, ÖSYM'nin internet sitesinden duyuruldu.

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Bu hafta sonu yapılacak üniversiteye geçiş sınavının, daha önce açıklanan takvime göre 4 Ağustos'ta açıklanması bekleniyor.

UZMAN TAVSİYELERİ
Uzmanlar YKS öncesi tavsiyelerde bulundu. 

Sınav sabahı farklı kahvaltı yapmayın diyen uzmanlar, öğrencilere rahat kıyafet kıyafet seçimi konusunda önerisinde bulundu. 

Uzmanlara göre öğrenciler sınava az uykuyla bile girse, performans açısından farklılık göstermiyor.

Bu bilgi sınava uykusuz gidilmesi anlamını taşımıyor ancak adayları rahatlacak bir araştırma olabilir.

Uzmanlar, sınav anındaki olası sıkıntılar için de derin nefes alınmasını öneriyor.

Düzenleyen:  - EĞİTİM
Kaynak: AA / NTV
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...