Devamsızlık 5 gün olunca belge alınmıyor mu? Lise özürsüz devamsızlık 5 günü geçerse belge alınıyor mu, alınmıyor mu?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Devamsızlık 5 gün olunca belge alınmıyor mu? Lise özürsüz devamsızlık 5 günü geçerse belge alınıyor mu, alınmıyor mu?

Eğitim Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Devamsızlık 5 gün olunca belge alınıyor mu alınmıyor mu merak ediliyor. Milyonlarca lise öğrencisi 2023-2024 eğitim yılının ilk döneminin son haftalarına girdi. Takdir-teşekkür belgesi hesabı yapan öğrenciler devamsızlık 5 gün olunca teşekkür veya takdir belgesi veriliyor mu, alınmıyor mu alınıyor mu merak ediyorlar. Peki özürlü ve özürsüz devamsızlık 5 gün olursa belge alınmıyor mu alınıyor mu? İşte lisede devamsızlık 5 günü geçerse belge alınmıyor mu? Yanıtı…

Özürsüz devamsızlık 5 günü geçerse belge alınır mı? Takdir-teşekkür belgesi hesabı yapan öğrenciler devamsızlık 5 gün olunca teşekkür veya takdir belgesi veriliyor mu, alınmıyor mu alınıyor mu merak ediyorlar. Peki özürlü ve özürsüz devamsızlık 5 gün olursa belge alınmıyor mu alınıyor mu? İşte lisede devamsızlık 5 günü geçerse belge alınmıyor mu? Detaylar…

ÖZÜRSÜZ DEVAMSIZLIK 5 GÜN OLUNCA BELGE ALINIR MI?

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde yer alan bilgiler şöyle:

"MADDE 160- (1) (Değişik:RG-1/9/2018-30522) Okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu, derslerdeki gayret ve başarılarıyla üstünlük gösteren, özürsüz devamsızlık süresi 5 günü geçmeyen, tüm derslerden başarılı olan, dönem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70,00 ten aşağı olmayan ve davranış puanı 100 olan öğrencilerden;

a) 70,00-84,99 arasındakileri teşekkür belgesi,

b) 85,00 ve daha yukarı olanları takdir belgesi,

c) Ortaöğrenim süresince en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alanları üstün başarı belgesi ile ödüllendirir." 

ÖĞRENCİLER KAÇ GÜN ÖZÜRLÜ-ÖZÜRSÜZ DEVAMSIZLIKTA BAŞARISIZ SAYILACAK?

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik uyarınca devamsızlık ve başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarı riski taşıyan öğrencilere yönelik çalışmalar sonucunda şu kararlar alındı:

Art arda iki gün özürsüz devamsızlık yapan öğrencinin durumu posta, e-posta veya diğer iletişim araçlarıyla velisine bildirilecek, veli okula davet edilerek öğrencinin durumu hakkında bilgilendirilecek ve varsa özür belgesini okul yönetimine teslim etmesi istenecek.

Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek.

Birinci dereceden yakınını kaybedenlerin özürsüz devamsızlık süresi olan 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 40 gün olacak.

Önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu, devamsızlık yapan ve sınıf tekrarı riski bulunan öğrenci velisini devamsızlığın 5'inci gününde okula davet edecek, devamsızlık nedenlerini ortadan kaldırıcı çalışmaları iş birliği içinde yapacak.

Özürsüz olarak yapılan her bir devamsızlık günü, haftalık ders çizelgesinde belirtilen sosyal sorumluluk çalışmaları için öngörülen süreye bir saat olarak ayrıca eklenecek.

Mesleki eğitim merkezinde öğrenim hakkı bulunmayanlardan zorunlu eğitime tabi olanlar ise veli ve öğrenci talebi de dikkate alınarak açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi veya açık öğretim imam hatip lisesine yönlendirilerek kayıtları yapılacak.

Öğrencilerin okula aidiyetlerinin artırılması ve okula devamın sağlanması amaçlanarak özürsüz olarak yapılan her bir devamsızlık günü haftalık ders çizelgesinde belirtilen sosyal sorumluluk çalışmaları için ön görülen süreye bir saat olarak ayrıca eklenecek.

Yatarak tedaviyi gerektiren hallerde sağlık kurumlarınca verilen raporların süresi, mevcut devamsızlık toplamı olan süreyi aşan durumlar için de yeni hüküm getirildi.

Buna göre, bu gibi durumlarda hak kayıplarının önlenmesi amacıyla yatarak tedavi gerektiren durumlarda öğrencilerin devamsızlık sürelerinin kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunan öğrencilerde olduğu gibi devamsızlık süresi 60 gün olacak.

Yönetmelik ile liselerde sınıf geçme maddelerinde bir dizi düzenleme daha yapıldı. Buna göre, daha önce bir üst sınıfa geçişler için gerekli 50 ortalama artık yeterli olmayacak.

Öğrencilerin sınıf geçmelerine yönelik, derslere ilişkin yeterlilik ve kazanımlara sahip olarak eğitim ve öğretim süreçlerini tamamlamalarını sağlamak amacıyla yıl sonu başarı puanı 50 olmak kaydıyla en fazla 1 dersten başarısız dersi bulunanlar doğrudan bir üst sınıfa geçebilecek.

Yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak.

Bu uygulama, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak. Bu kapsamda bu yıl liseye başlayan 9'uncu sınıf öğrencilerine yeni yönetmelik hükümleri uygulanacak, diğer sınıflar için eski uygulama sürecek.

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ahmet18 Ocak 2024 10:56

Benim 6 gün özürlü 1 gün özürsüz devamsızlığım var belge alabilirmitim

15 Ocak 2024 19:58

Benim tam tamına 5 gün devamsızlığım var ben belge alabilecek miyim peki

Sonraki Haber Yükleniyor...