Eğitimcilerden 'açık öğretim' teklifi: Ders evde, sınav okulda olsun

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Eğitimcilerden 'açık öğretim' teklifi: Ders evde, sınav okulda olsun

Eğitim Haberleri

Açık öğretim sınavında yaşanan kopya tartışmaları sonrası teklifte bulunan eğitimciler, “Açık liseye gidip online sınavlarla kopya çekip yüksek puanla mezun olanlar var. 4 yıl yağmur çamur demeden gidenler düşük puanla okulu bitiriyor. Üniversite puanlarında eşitsizlikler doğuyor” değerlendirmesinde bulundular.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ

Açık Öğretim Lisesi (AÖL) Sınavı’nda kopya çektiği tespit edilen 60 bin öğrencinin sınavının iptal edilmesinin tartışmaları sürüyor. AÖL 1’inci dönem sınavları, çevrim içi ortamda 9 Aralık’ta başladı ve 20 Aralık’a kadar devam ediyor. Açık Öğretim Lisesinde kayıtlı olan 1 milyon 207 bin 930 öğrencinin yaklaşık 600 bini sınavlarına girdi. Sınavların 11 günlük erişim süresi henüz dolmamışken skandal patladı. Yani sınava girme devam ederken, bazı öğrencilerin kopya çektiği tespit edildi.

Edinilen bilgiye göre, sınavın başladığı 9 Aralık’tan beri kopya çektiği anlaşılan 60 bin öğrencinin sınavı iptal oldu. Bunun yanı sıra, sınavlara girmeye devam eden öğrencilerden kopya girişiminde bulunanların sistem tarafından anında belirlenerek bunu yapanların sınavlarının geçersiz sayıldığı bildirildi. Sınav ekranını ve sorularını internet üzerinden paylaşanlar da tespit edilerek ilgili komisyon tarafından bu kişilerin sınavları da iptal edildi.

"SORULARI TELEGRAM ÜZERİNDEN PAYLAŞIYORLAR"

Yaşananlar ve yapılacak çözüm önerilerini Eğitim uzmanı Onur Soğuk ile konuştuk. Soğuk şunları söyledi: Pandemiden dolayı sınav yüz yüze yapılıyordu. Artık buna gerek yok. Açık liseye talep yüzde yüzün üzerine çıktı. Öğrenci sayısının fazla olmasından dolayı MEB’in, yüz yüze yapamadığını düşünüyorum. Bu durum büyük külfet de getiriyor.

Soruları Telegram uygulaması üzerinden paylaşıyorlar. Açık lise için bir sınırlandırma artık şart. Bu da yapılamıyorsa üniversite sınavında diploma notu etkisi kaldırılmalı. Açık liseye geçip online sınavlara girenler bu sınavda olduğu gibi kopya çekerek yüksek puanla mezun oluyorlar. 4 yıl yağmur çamur demeden okula giden çocuklar onlardan düşük puanla mezun oluyor.  Üniversite sınavı ve gelecekleri de etkileniyor. Eşitsizlik oluşturulmamalı."

Düzenleyen:  - Eğitim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...