Erdoğan'ın 'formasyon' çıkışı ne anlama geliyor? Eğitimcilere sorduk: Eğitim fakülteleri için doğru bir karar alındı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Erdoğan'ın 'formasyon' çıkışı ne anlama geliyor? Eğitimcilere sorduk: Eğitim fakülteleri için doğru bir karar alındı

Eğitim Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "3 ve 4’üncü sınıfta formasyonu verelim, üniversiteyi bitirirken formasyon eğitimini almış olsunlar dedik, mutabık kaldık" dedi. Eğitimciler atılan adımın doğru olduğunu söyledi ve bazı konularda endişelerini sıraladı.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından pedagojik formasyonda geçen sene değişiklik yapıldı. Hâlihazırda üniversite eğitimine devam eden öğrenciler pedagojik formasyon sertifika programına başvuruda bulunamıyordu. ‘Mezun’ şartı aranıyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı etkinlikte yaptığı pedagojik formasyon açıklamaları yeni bir değişikliğin habercisi... Erdoğan “Bu hafta içinde YÖK Başkanı’mızla da konuyu görüştük. Biliyorsunuz, üniversiteyi bitirdikten sonra bir veya iki yıl formasyon eğitimi veriliyordu. Bunu kaldırıyorsun dedik. 3 ve 4. sınıfta formasyonu verelim ve üniversiteyi bitirirken böylece formasyon eğitimini de almış olsun dedik ve mutabık kaldık” ifadelerini kullandı.

PROF. ERDOĞAN: İYİ BİR ADIM

Atılan son adımı Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan’a sorduk. İrfan Erdoğan “Pedagojik sertifika programları son yıllarda eğitim fakültelerinin dokusunu bozmaya başlamıştı. Yüz binlerce öğretmen adayının yaşadığı kırıklığın artmasına da yol açmaktaydı. Bu açıdan mevcut pedagojik sertifika programlarının kaldırılması en azından eğitim fakülteleri için iyi bir adım olacaktır. İlk adım babında doğru bir başlangıç iradesinin ortaya konduğunu düşünüyorum. Bu arada eğitim fakülteleri öğretmen yetiştirme için tamamen devre dışı kalmış değildir. Sadece sertifika verme hakkının elinden alınması, öğretmen yetiştirme işlevini lisans öğrenimi devam ederken yerine getirmesi tasarlanmaktadır ki, bu da doğrudur” dedi.

TOKER: PARAYA ÇEVRİLMEMELİ

Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Türker Toker ise ‘Kararı destekliyorum ama...’ diyerek endişelerini sıraladı: MEB, 90’a yakın alanda öğretmen istihdam gerçekleştiriyor. Bunun yanında eğitim fakülteleri sadece 30’a yakın alanda eğitim veriliyor. Hâliyle geriye kalan alanların tamamında pedagojik formasyon eğitimi denilen bir sürecin işlemesi gerekiyor. Son alınan kararı destekliyorum ama bölüm eğitim fakültesinde açıksa kesinlikle diğer bölüm mezunlarına verilmemeli. Umarım Cumhurbaşkanı’nın bu talimatını YÖK, yine hafta sonu ve para karşılığı alınan bir yapıya çevirmez.

NEDİR BU FORMASYON?

Üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerindeki herhangi bir bölümden alınmış eğitimden sonra, o bölüm mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için tasarlanmıştır. Sınıf yönetimi ve öğretmenlik mesleğine giriş gibi derslerden oluşmaktadır.

Düzenleyen:  - Eğitim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...