LGS'de tercih zamanı: Puan değil, istek önemli

- Güncelleme:
LGS'de tercih zamanı: Puan değil, istek önemli

Eğitim Haberleri

Eğitim uzmanları, LGS tercihi yapacakları uyardı: Boş tercih bırakmayın. Kariyer planınıza uygun bir lise tercih edin.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Liseye Geçiş Sınavı (LGS) tercih maratonu başladı. Bir milyonu aşkın öğrencinin girdiği sınavın ardından öğrenciler, gitmek istedikleri okullar için 19 Temmuz’a kadar tercih yapabilecek. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, yüzdelik dilimine göre okul tercihi yapacak öğrencilerin öncelikle kendi yüzdelik dilimlerinin üstündeki okulları yazarak tercih yapmaya başlamaları gerektiğini söyledi.

Seçilecek okulların özelliklerini bilmek gerektiğine dikkat çeken Ünsal “Adaylar eğer seçecekleri okulu bilmiyorlarsa araştırıp tercih yapmaları daha doğru olur” dedi. Ünsal, şu önerilerde bulundu: Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullardan 5, sınavla öğrenci alan okullardan 10, pansiyonlu okullar listesinden de 5 olmak üzere toplam 20 tercih yapılacak. Tercih sıralamasında öncelik yerel yerleştirme dediğimiz adrese kayıtlı okullar. Ardından sırasıyla diğer okullar yazılacak. Yirmi tercihin tamamını doldurmalarında fayda var. Ne kadar çok tercih yaparlarsa şansları da o kadar artar. Liseler aynı zamanda üniversitelerin altyapısının oluştuğu yer. Akademik anlamda kültürel ve sosyal açıdan bir bilincin oluşturulması lisedeki eğitimlerle kazanılıyor. Bunu destekleyen liselerin tercih edilmesi çok önemli. Yine öğrencilerimiz üniversite hangi alanda kariyer yapmayı planlıyorsa o tip bir liseyi tercih etmeli. Puanla seçilecek meslek liseleri de var. Meslek liselerinin içerisinde bilişim, havacılık, uzay teknolojisi, otomasyon gibi pek çok bölüm bulunuyor. Bu okullarımız da eğitim açısından donanımlı. Öğrencilerimiz hedeflerine göre meslek liselerini de seçebilir. Tercihlerde puan değil, istek sıralaması yapılmalı. Öğrenci hangi okulu daha çok istiyorsa ona göre bir sıralama oluşturmalı.

LGS TERCİHLERİ ÜÇ AYRI GRUPTA YAPILACAK

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından LGS merkezî sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar, “merkezî sınav puanı ile öğrenci alan okullar”, “yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar” ve “pansiyonlu okullar” olmak üzere üç grupta tercih yapacak. Türkiye genelinde bu yıl 2 bin 492 liseye merkezî sınav puanına göre öğrenci alınacak. Sınavla öğrenci alan okullara toplam 206 bin 414 öğrenci yerleştirilecek. Anadolu liselerine 71 bin 22, fen liselerine 40 bin 470, sosyal bilimler liselerine 10 bin 740, Anadolu imam hatip liselerine 42 bin 356, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 41 bin 826 kontenjan ayrıldı. OHAL dâhilinde 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslâhiye ilçelerinde 2022-2023 öğretim yılında 5 Şubat 2023’te 8. sınıflarda kayıtlı olan öğrencilerin liselere yerleştirilmesinde “pozitif ayrımcılık” uygulanacak. Bu illerdeki öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercihleri sırasında 2022-2023 eğitim öğretim yılının birinci dönemini tamamlamış oldukları illerde mevcut ortaöğretim kayıt alanlarına göre tercihte bulunabilecek. Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar, 24 Temmuz’da “meb.gov.tr” adresinde ilan edilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...