Deprem bölgesinde yaraların sarılması için MEB’den 20 kritik adım

- Güncelleme:
Deprem bölgesinde yaraların sarılması için MEB’den 20 kritik adım

Eğitim Haberleri

Millî Eğitim Bakanlığı, afet bölgesinde eğitimin devam etmesi için kritik adımlar attı. 100 bin öğrenci başka illere kaydedildi. Çadırlara televizyon kurulmaya başlandı. Mehmetçik okulları devreye sokuldu. Son olarak yakınını kaybedene tayin hakkı getirildi.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Asrın felaketi olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremde yaraların sarılması için Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) çabalarını sürdürüyor. Deprem günü sorumluluk bölgesi olan Malatya’ya giden Bakan Mahmut Özer, her genel müdürlükten 1 daire başkanını da alanlarda görevlendirdi. Bakan Özer, pandemi ile gelen öğrenme kayıplarının deprem ile daha da derinleşmemesi için okulların açık kalmasını hedefleyerek afetten etkilenen şehirlerin yeniden ayağa kalkması için de peş peşe önleyici adımlar attı. İşte afet sonrası MEB’in aldığı bazı önemli adımlar:

1- Depremden etkilenen 11 il millî eğitim müdürlüklerinin her birine ilk aşamada 1’er milyon liralık acil ödenek gönderildi.

2- Acının yaşandığı illerdeki bütün hastanelerde hastane sınıfları oluşturulması planı kapsamında son 3 günde 40 hastane sınıfı kuruldu.

Deprem bölgesinde yaraların sarılması için MEB’den 20 kritik adım

3- 7/24 hizmet vermek üzere kriz masası iletişim hattı olarak belirlenen MEB iletişim Merkezine bugüne kadar toplam 5.069 vatandaşın depreme ilişkin acil talepleri, karşılanmak üzere ilgili birimlere iletildi.

4- Malatya’daki Beydağı konteyner kentinin tamamına çocukların EBA TV’deki eğitim içeriklerini takip etmesi ve çizgi film izlemeleri için televizyonlar kurulmaya başladı.

5- Deprem bölgesindeki illerde 1 Mart tarihi itibarıyla, LGS’ye girecek 8. sınıf öğrencileri ve YKS’ye girecek 12. sınıf öğrencileri için destekleme ve yetiştirme kursları açılacak.

6- İstanbul, Bursa, İzmir, Konya, Antalya, Eskişehir ve Kayseri’de çadır üretimi için seferber olan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları, ilk defa AFAD standartlarında ürettikleri çadırlar bölgeye göndermeye başladı.

7- Depremzede öğrencilerin diğer illere nakilleri kapsamında yaklaşık 100 bin öğrencinin işlemleri gerçekleşti.

8- Üniversiteye giriş sınavında (YKS) 12. sınıf ikinci dönem konuları ve liseye geçiş sisteminde (LGS) ikinci dönem konularının dâhil edilmemesi kararı alındı.

9- Deprem bölgesindeki 10 ile Elâzığ’ın da eklenmesi nedeniyle bu kentteki öğrenciler için de ikinci dönemde devam şartı aranmama kararı verildi.

10- OHAL illerindeki ortaokul ve lise kademelerindeki öğrencilerin istemeleri hâlinde, ülke genelindeki okul pansiyonlarına doğrudan parasız yatılı olarak yerleştirilebilmelerine karar verildi.

11- Depremzede öğretmenlerin nakilleri ve görevlendirmeleriyle ilgili süreçler hızla sonuçlandırıldı.

12- Acının yaşandığı illerdeki özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden faydalanan bireylerin “Destek Eğitim Raporları”nın bitiş tarihi 6 Şubat 2023-1 Eylül 2023 tarihleri arasında olanların rapor süreleri 1 yıl süre ile uzatıldı.

13- Bölgede ders ücreti karşılığı çalışan tüm öğretmenlerin ve usta öğreticilerin paraları, bölgeye göreve gelen bütün öğretmenler için de aynı şekilde ödenme kararı alındı.

14-  Depremzede öğrencilere “eğitim seti” gönderilmeye başladı. Basımı tamamlanan 7,5 milyon ders kitabı ve 5,5 milyon yardımcı kaynak ile ilk etapta 130 bin kırtasiye seti öğrencilere ulaştırılmaya başladı.

15- Sahada hizmet veren rehber öğretmen ve psikolojik danışman sayısı 5 bine çıkarıldı.

16- Millî Eğitim Bakanlığı ile Millî Savunma Bakanlığı 11 ildeki çadır kent ve konteyner kent alanlarında “Mehmetçik Okulları” açma kararı aldı.

17- Özel öğretim kurumlarının yüzde 3’ten yüzde 10’a çıkarılan tam burslu öğrenci okutma şartının ardından özel öğretim kurumlarında 110 bin 735 öğrenci kapasitesi oluşturuldu. 

18- Depremden etkilenen 11 ilde çadır merkezleri, yurtlar, konteyner merkezleri gibi konaklama alanlarını taşımalı eğitim kapsamına alındı.

19- Bölgede 13 bin 572 gönüllü öğretmen organizasyonlarına destek olmak için kolaylıklar sağlandı. 

20- Yılda iki defa yapılan mazeret tayini hakkı, bu yıl deprem nedeniyle 3’e çıkarıldı. OHAL ilan edilen illerdeki personelden eşini veya çocuğunu deprem nedeniyle kaybedenlerle kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin bulunduğu ilde tedavisinin mümkün olmadığını belgelendirenler, yer değiştirme başvurusu yapabilecek. Başvuruları 
onaylanan personelin atanmak istedikleri ildeki norm kadro ve pozisyon durumuna bakılmaksızın atamaları gerçekleştirilecek. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...