YKS’de yarım milyon kitapçık çöp oldu

- Güncelleme:
YKS’de yarım milyon kitapçık çöp oldu

Eğitim Haberleri

Üniversite sınavına başvurduğu hâlde 531.805 kişi girmedi. Basılan kitapçık, görevlendirilen personel ve salon planlamaları göz önünde bulundurulduğunda büyük bir kaynak israfı ortaya çıktı.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - YKS’ye başvuran adayların 531.805’i sınava girmedi. Yaklaşık her dört kişiden biri AYT oturumuna, her iki kişiden biri ise YDT oturumuna katılmadı. Başvurduğu hâlde girmeyen yarım milyonu aşkın aday için basılan sınav kitapçığı, görevlendirilen personel ve salon planlamaları göz önünde bulundurulduğunda büyük bir kaynak israfı ortaya çıktı. Bu durumun nedenini ve benzer durumun bir daha yaşanmaması için alınması gereken tedbirleri eğitimcilere sorduk:

‘ÜNİVERSİTELİ’ ARZUSU AZALIYOR

Eğitimci İlhan Sevin: 2023 YKS’ye ve önceki yıllara göre başvuran adaylardan sınava katılmayanların sayısında ciddi artış var. Baraj puanlarının kaldırılması ile sınava son iki yıldır rekor başvuru yapılıyor. Başvuru sayısı ile sınava katılmayanların sayısındaki artış doğru orantılı ancak adayların sınava katılmama gerekçeleri farklı olabilir. Özellikle başvuru sayısında kadınlarda artış söz konusu ancak erkeklerin üniversite eğitimi alma arzusu azalıyor. Bu da yüksek öğrenim görmenin meslek edinmenin zaman kaybı ve maliyetli olması düşünülebilir. Erkekler daha kısa yoldan para kazanma ve hayata atılma gayesi içerisindeler. Çözüm olarak da YKS’de baraj puanlarının tekrar uygulanması ve mesleki eğitimin daha cazip hâle getirilmesidir. Böylece YKS’ye gerçek anlamda yüksek öğretim yoluyla kariyer planlaması yapacakların katılımı sağlanabilir.

‘GİREYİM DE TAKILAYIM’ BAKIŞI

Rehberlik ve Kariyer Uzmanı Muhammet Tosun: Sınava katılmayanların büyük bir çoğunluğu ya üniversite öğrencisi ya da üniversite mezunu kişiler. Bu sene sayının artmasının nedeni özelikle deprem bölgesinde başvurunun ücretsiz olması... Ne kadar öğretmen, memur varsa gidip başvurdu. Çünkü ÖSYM’nin sınav gözetmen ücretleri az olduğu için görev almak istemeyenler de sınava girdi. 
Şöyle bir formül uygulanabilir: Şimdiye kadar hiç üniversite okumamış kişilere sınav başvurusu ücretini düşürüp diğer adaylara biraz daha fazla yapılabilir. Bu da hiç işi olmayanın sınavdan uzaklaşmasını sağlar. KPSS gibi bir model... KPSS’ye girenlerin sayısı bu kadar fazla değil. Ücretler orada biraz yüksek. ‘Gireyim de takılayım çıkayım’ çok yapamıyorsun.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...