'Önceliğimiz enflasyon ve cari açık'

'Önceliğimiz enflasyon ve cari açık'

Ekonomi Haberleri

Ali Babacan, "Enflasyon ve cari açıktaki kararlı duruş güveni; güven ortamı da istihdamı sağlıyor. Formül bu" dedi

Eskişehir'de, Ticaret ile Sanayi Odaları ve Ticaret Borsasının yönetici ve üyeleriyle bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin çeşitlilik sağlamış, sanayi, tarım, ticaret, turizm ve inşaat sektörleri güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu ifade etti. Çeşitliliğin ekonomi için çok iyi olduğunu belirten Babacan, "Türkiye olarak yumurtanın hepsini bir sepete koymamışız, riskleri yaymışız. Herhangi bir sektörde problem çıksa ülkenin tüm ekonomisini o kadar fazla etkilemiyor. Bu çeşitlilik gayet faydalı ama sanayinin ekonomimiz içindeki payının yükselmesini istiyoruz" diye konuştu. Türkiye'de ekonomi politikalarını hazırlarken ve makro çerçeveyi oluştururken bir numaralı önceliklerinin cari açığı düşürmek olduğunu söyleyen Babacan, "Çünkü bu cari açık yüzde 4-5 civarındayken sorun yok ama yüzde 5'in üzerine çıktında dikkatli olmalıyız. Yüzde 4-5'e kadar neden sorun yok? Çünkü yüzde 4-5 büyüyorsak yüzde 4-5 cari açık veriyorsak bu, özel sektörün dış borcunu milli gelir oranını artırmıyor ama özel sektörün dış borcu milli gelir olarak artmaya devam ediyorsa bu, cari açıktan oluyor" dedi. İkinci önceliklerinin enflasyonu düşürmek olduğunu belirten Babacan sözlerine şöyle devam etti: "Enflasyon ve cari açık da kararlı durduktan sonra zaten güven oluşuyor. Güven de büyümeyi getiriyor, istihdamı getiriyor. Formül bu. 'Beni cari açık da ilgilendirmez, enflasyon da ilgilendirmez, benim tek amacım büyümek' dediğinizde iyi de bu riskleri biriktiriyorsunuz, ileride bu gelip vuracak endişesi şimdiden zaten büyümenin önüne set çekiyor. Riskli alanlarda, cari açık ve enflasyonda mücadele eder olup kendinizi kararlı olarak ortaya koyduğunuzda o oluşan güven zaten büyümeyi getiriyor, zaten arkasından istihdam geliyor." nbsp;

DEVLETİN GÖREVİ GÖLGE OLMAMAKTIR
Eskişehir'de iftara katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Devletin sanayiye verebileceği en önemli teşvik engelleri kaldırmak ve gölge olmamaktır" dedi.


Cumhurbaşkanı nbsp;bu devletin başıdır
Cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında görüşülerini belirten Ekonomi Bakanı Ali Babacan, "Cumhurbaşkanı, devletin başıdır. Anayasamız da böyle der. Genellikle ülkelere bakıldığında hükümet başkanı denildiği zaman başbakan, devlet başkanı denildiğinde cumhurbaşkanı olarak anlaşılır. Anayasa değişikliğini, devlet ile vatandaşın bütünleştiği, kucaklaştığı çok önemli bir anlayışı yapısal olarak sistemimize koymuş olduk. Halkın gerçekten gönlünde taht kuran, halkı ikna edebilen, milleti doğrudan temsil edebilen bir cumhurbaşkanımız olacak" dedi. Cumhurbaşkanını ilk kez halkın belirleyeceği seçimin Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Babacan, bu yeni sistemin, kalıcılığıyla devlet-millet buluşmasının yerleşeceği bir dönemin başlangıcı olacağına inandığını dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...