2. Abdülhamit'in haritasında servet yatıyor! Belgede iki il daha var: Yüksek miktarda petrol ve hidrokarbon…

Düzenleyen: / Kaynak: YENİ ŞAFAK
2. Abdülhamit'in haritasında servet yatıyor! Belgede iki il daha var: Yüksek miktarda petrol ve hidrokarbon…

EKONOMİ Haberleri  / YENİ ŞAFAK

2. Abdülhamit'in hazırlattığı, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Ortadoğu’daki enerji kaynaklarını gösteren harita, servet kazandıracak. Öyle ki; Türkiye’nin 4. sondaj gemisi ‘Abdülhamid Han’ 2. Abdülhamit’in hayalini gerçekleştirmek için uzun yolculuğa çıkıyor. 1889’da Akdeniz’de petrol gazı madeni bulunduğu haberleri sonrası başlatılan çalışmalar akabinde, Sultan’ın izinde Türkiye’nin hidrokarbon kaynaklarını araştırılacak.

Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın işlenmesi için yoğun çaba sarf eden Türkiye, sondaj gemilerinin faaliyetleriyle birçok bölgede yeni keşiflerin peşinde. Türkiye’nin 4. Sondaj gemisi de enerji kaynaklarını araştırmak için yola çıktı. 

‘Abdülhamid Han’ adını taşıyan 4. Sondaj gemisi hem teknik donanımı hem de fiziki özellikleriyle "Mavi Vatan"daki filonun "en güçlüsü" olarak görev yapacak. 2. Abdülhamit’in hayalini gerçekleştirmek için yola gemi hidrokarbon kaynaklarını araştıracak.

Petrol keşfini çok önemseyen 2. Abdülhamit, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Ortadoğu’daki enerji kaynaklarını gösteren bir harita hazırlatmıştı. 1889’da Akdeniz’de petrol gazı madeni bulunduğunu haberini alınca da çalışma başlatmıştı. “Abdülhamid Han” gemisi şimdi Sultan’ın izinde Türkiye’nin hidrokarbon kaynaklarını araştıracak.

KEŞFEDİLEN PETROL GAZI MADENİ

Akdeniz’de 1889 yılında bir petrol gazı madeni bulunduğunu haberini alan Abdülhamid Han o bölgedeki petrol gazı keşfinin ihalesini bizzat keşfi gerçekleştiren Devair-i Askeriye müteahhitlerinden Ahmet Necati Efendi’ye 75 yıllığına vermişti. Bölgedeki aramalar ve çıkarmalar sonucunda Osmanlı petrol gazından pay almıştı. O yıllarda çıkarılan petrol gazı rezervinin çok büyük miktarlarda olduğu da kayıtlara geçti.

Ancak bu rezervin tamamı çıkarılamadı. Bu rezervin daha fazlasının dağınık olarak Akdeniz kıyılarında ve denizlerin içerisinde de olabileceğini Ahmet Necati Efendi’nin Sultan Abdülhamid Han’a gönderdiği belgelerde belirtilmişti.


ANADOLU’NUN PETROL HARİTASINI ÇIKARTTI

Sultan Abdülhamid Han’ın başta Türk ve Alman mühendislere yaptırdığı, belli zamanlarda kontrol edilmeleri için komiserler yolladığı incelemelerde, Anadolu’da 20’den fazla noktada petrol buldu. Çıkarılan rapor ve haritalarda Anadolu’nun her yerinde yüksek kaliteli ve yüksek miktarda petrol rezervi bulunduğu yazıyordu.

Kuzey Irak başta olmak üzere Hakkari ve Bitlis yörelerinin petrolle dolu olduğu belgelerde ifade ediliyordu. Günümüzde Sultan’ın petrol olduğunu belirttiği bölgelerde sondaj çalışmaları devam ediyor.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: YENİ ŞAFAK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...