İlk yerli otomobil 5 milyona satıldı

İlk yerli otomobil 5 milyona satıldı

Ekonomi Haberleri

Sanayi Bakanı Fikri Işık, üretilecek ilk yerli otomobili Gebze'de hayırsever bir iş adamına 5 milyon liraya sattığını söyledi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobilin prototipine çok ciddi ilgi olduğunu belirterek, “Her gittiğimiz yerde, 'İlk arabayı ben almak istiyorum, kesinlikle alacağım, biz arkadaş grubu olarak alacağız, şirketteki tüm arabaları yenilerim' gibi isteklerle karşılaşıyoruz. Bir anekdot paylaşayım, ilk otomobili sattım. Gebze'de hayırsever bir iş adamımız ilk otomobili almak istediğini söyledi. 'Olur ama pahalı olur' dedim, 5 milyona sattım ilk otomobili. Şartımız şu Cumhurbaşkanımızdan farklı bir talimat gelmezse Gebzeli hayırsever iş adamına ilk üretilen aracı vereceğiz. Ama bunun karşılığında da hayırsever iş adamımız Gebze'ye 5 milyon değerinde bir okul yapıp bağışlayacak” dedi. TRT Haberde katıldığı programda gündeme ilişkin soruları cevaplayan Işık, yerli otomobilin yakıt tasarrufu açısından çok ciddi bir avantaj sağlayacağını ifade etti. Işık, İstanbul'da yaşayan bir kişinin günde 2-2.5 liralık, ayda ise 40-60 liralık şarj maliyetiyle dolaşabileceğini belirtti. Şehir dışına çıkılması halinde aracın arkasındaki jeneratörün devreye gireceğine değinen Işık, 100 kilometrede içten yanmalı arabalarda en az 5 litre yakarken, yerli otomobilde 2 litrelik yakıt kullanılacağını belirtti. Vatandaşın projeye gösterdiği ilgiden memnun olduklarını ifade eden Işık, “Türkiye'nin sanayileşmesiyle ilgili her dönemde milli duruş karşıtı bir yapı var, bunları hiç dikkate almıyoruz çünkü iyi niyetli eleştiri yapmıyorlar. Samimiyetle iyi niyetle bu projenin eksiğini söyleyen eleştirileri de dikkatle takip ediyoruz” diye konuştu.
'Eş değer parça' dönemi başlıyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, eş değer parça belgelendirmesinin; Hazine Müsteşarlığının koordinasyonunda Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği, üniversiteler ve diğer paydaşlarla yapılan yaklaşık 3 yıllık çalışma sonucunda hayata geçirildiğini söyledi. Uygulamanın resmî olarak 1 Haziran'da başladığını hatırlatan Işık, belgelendirme yetkisinin 2 yıllığına TSE'ye verildiğini ifade etti. TSE'nin de o tarihten itibaren çalışmalarını tamamlayarak, başvuru almaya başladığını anlatan Işık, “Yarın (bugün) 3 firmamıza toplam 25 parça için eş değer parça uygunluk belgesi vereceğiz. Böylece otomotiv sektörü için büyük önem taşıyan eş değer parça uygulaması fiilen başlamış olacak” diye konuştu. Bakan Işık, söz konusu 25 parçanın motor kaputu, çamurluk gibi kaporta parçaları ile filtreler,  motor aksamı ve mekanik bazı parçaları kapsadığını bildirdi. Öte yandan, TSE'de çalışmaların devam ettiğine işaret eden Işık, ilerleyen günlerde belge verilen parça sayısının artacağını kaydetti. Uygulamanın yerli sanayiye, sigorta şirketlerine ve tüketicilere önemli kazançlar sağlayacağına dikkati çeken Işık, sigorta şirketlerinin olası bir hasarda aracın onarımı için artık orijinal parça yerine aynı özelliklere sahip eş değer parça kullanabileceğini belirterek, böylece sigorta maliyetleri ve poliçe fiyatlarının düşeceğini sözlerine ekledi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...