Yabancı teröre değil potansiyele bakıyor

Düzenleyen:
Yabancı teröre değil  potansiyele bakıyor

Ekonomi Haberleri

TOKİ Başkanı Ergün Turan; "Türkiye, İstanbul Finans Merkezi ve üçüncü havalimanı gibi devam eden ve tamamlanan projeleriyle yatırım açısından Avrupa ve bölge ülkeleri arasından sıyrılıyor" dedi

FİKRET ÇENGEL-ÖNDER ÇELİK

Cannes'da düzenlenen ve dünyadaki en önemli gayrimenkul fuarı olan MIPIM, diğerlerinden farklı olarak sadece konut alıcısı ile satıcısını buluşturmuyor. Fuarda hem şehirlerin yatırım imkânları sergileniyor hem de bu şehirlerde yatırım yapan gayrimenkul şirketleri büyük ölçekli fonlarla buluşuyor. Bu yıl MIPIM'de göz dolduran Türkiye; aynı zamanda son aylarda "yatırımcıları da yavaşlatma riski barındıran" terör eylemlerine maruz kalıyor. Ancak yine Türkiye; son aylarda sergilediği büyüme performansı, Hükümetin eylem planları, terörle kararlı mücadele ve geleceğe yönelik olumlu beklentiler sebebiyle yabancı yatırımcıların gözdesi olmayı başarıyor.
GÜVENLİ LİMAN TÜRKİYE
MIPIM Uluslararası Gayrimenkul Fuarında açıklamalarda bulunan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, "Londra, Paris, Berlin ne kadar güvenliyse, İstanbul da o kadar güvenli bir şehir. Terör sadece Türkiye'ye mahsus değil, dünya şu anda bununla mücadele ediyor. Türkiye, hem Avrupa hem de çevre ülkeleri açısından bakıldığında, yaptığı ve devam eden yatırımları ile bunların arasından sıyrılan bir değer. 5 yıl önce küçük hollerde katılan Türk firmaları, artık çok daha görkemli alanlarda yer alıyor. İTO'nun kurduğu İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırında; Üçüncü Havalimanı, Avrasya Tüneli gibi maketler net görüldü. Diğer holler de gezildiğinde, Avrupa ve dünya ölçeğinde Türkiye en önemli gayrimenkul projelerinin, büyük yatırımların olduğu ülke. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesinde de (İFM) nisan itibarıyla bir evreye geçiliyor. Dünyadaki diğer ölçekleri ile kıyaslanamayacak derecede önemli olan bu proje için yaklaşık 2 milyar dolar yatırım planlanıyor. Bu projeyi, Üçüncü Havalimanını, burada daha açıklanmayan projeleri görmek bile, Türkiye'nin güvenli bir liman olup olmadığının cevabıdır" diye konuştu.
BÜYÜMEYİ SÜRDÜRÜYORUZ
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da, İFM'nin altyapılarının büyük oranda tamamlandığını belirterek, merkezde inşaatların bu yıl itibarıyla başladığını, 2018 sonunda kısmen biteceğini, 2020 yılına kadar da etaplar halinde bitirilmesinin planlandığını söyledi. Emlak Konut olarak Türkiye'de en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı olduklarını hatırlatan Kurum, geçen yıl yüzde 20 oranında yabancıya satış gerçekleştirdiklerini aktardı. Kurum, "Bu yıl da baktığınızda ocak-şubat aylarında yüzde 10-15 seviyelerinde yabancıya satış var. Bu, sektör adına sevindirici. Tabii ki Türkiye'deki terör olayları satışları doğrudan veya dolaylı etkiliyor. Ancak tüm Avrupa'da ve dünyada bu tür tehditler var. Türkiye büyümesini sürdürüyor. İnşaat sektörü de ülkenin büyümesine paralel olarak büyümek zorunda" dedi. Genel Müdür Kurum, emlak Konut'un bu yıl 15-20 bin konut yapmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

EN BÜYÜK DÖNÜŞÜM PROJESİ

Piyalepaşa Gayrimenkul, özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük kentsel dönüşüm projesi Piyalepaşa İstanbul’u MIPIM'de tanıttı. Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel; “800 milyon dolarlık yatırımla Beyoğlu’nun kalbinde hayata geçirilen Piyalepaşa İstanbul, yatırımcılardan büyük ilgi gördü" dedi. 82 dönüm arazi üzerinde hayata geçirilen Piyalepaşa İstanbul; konut, rezidans, ofis, otel ve Alışveriş Sokağı’ndan oluşan bir karma kullanım projesi. Stüdyodan 4+1’e kadar değişen 760 daire ve 190 rezidans yer alıyor. 4 katlı, 3 bin 900 araçlık otoparkı bulunuyor. 

En büyük ve modern fuar merkezi İstanbul’a

İstanbul'da hayata geçirilecek Türkiye'nin ve bölgenin en büyük, Avrupa'nın ise en moderni olacak fuar merkezinin maketi, MIPIM Uluslararası Gayrimenkul Fuarı'nda sergileniyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bakırköy Belediyesi'nin büyük ortağı olduğu, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A.Ş (İDTM) tarafından hayata geçirilen fuarın maketi Fransa'da görücüye çıktı. İTO Başkanı Çağlar, İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırı ve içinde bulunan fuar projesinin maketine dünden beri yabancıların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Yeşilköy'de 500 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek projenin toplam 700 bin metrekarelik alana sahip olacağı bilgisini veren Çağlar, "Bu özelliğiyle Türkiye'nin ve havzanın en büyük, Avrupa'nın en modern fuar merkezi olacak" dedi. Çağlar, projeye 2015 yılının ekim ayında start verildiğini kaydederek, "365 gün hayatın devam edeceği fuar alanında alışveriş merkezi, restoran ve kafeler yer alacak" diye konuştu.

Bandırma’ya 15 milyar $ 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, son dönemde Almanya, Hollanda ve çok sayıda Avrupa ülkesi ile görüştüklerini belirterek, "Bandırma'da düşündüğümüz liman ve sanayi ile ilgili Hollandalı bir şirketin yetkilileri 'Buraya 15 milyar dolar yatırım yapmaya hazırız' diyorlar. Yabancı yatırımcıda algımızın kötü olduğuna dair bir şey yok. Hilton şu anda Balıkesir'de otel yapıyor. Türkiye dinamik bir ülke" diye konuştu.
 

ORDU'YA HILTON
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz; Ünye Limanı ile ilgili Roterdam merkezli bir firma, Çikolata Park ile ilgili daha önce görüştükleri şirketler ve şehirlerine yapılmasını istedikleri otellerle ilgili Hilton ve Shereton'ın üst yöneticileri ile görüşme yaptıklarını anlattı. Başkan Yılmaz, "Terör hadiseleriyle ilgili endişe yok. Bize 'Yatırım yapalım, ilinize gelelim, destek olalım, bize yer gösterin' diye ciddi talep var" dedi.
 

HATAY SAVAŞI BEKLİYOR
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, hem Avrupa'dan hem Uzak Doğu'dan şehirlerine ilgi olduğunu belirterek, kendilerine Suriye savaşı sonrası Hatay'a nasıl yatırım yapabileceklerini sorduklarını söyledi. Savaş, "Fırsatlar her zaman olumlu dönemde gelmez. Şu anda fırsatı kollamak lazım. Hatay'ı, Suriye savaşı sonrasına hazırlıyoruz. Hatay'ı hazır tutmak gerekiyor. Savaş sonrası en büyük pozitif getiriyi Hatay alacak" şeklinde konuştu.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...