500 milyar liralık yapılandırma

- Güncelleme:
500 milyar liralık yapılandırma

Ekonomi Haberleri

31 Aralık 2022’ye kadar devlete olan tüm borçlar yapılandırılacak. Yapılandırmaya söz konusu borç tutarının 500 milyar lirayı aşması beklenirken, EYT’li prim borçluları da emekli olabilecek.

Devlete olan borçlara yönelik cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırma paketi devreye alınıyor. Bu uygulamayla 31 Aralık 2022’ye kadar devlete olan tüm borçlar yapılandırılacak. AK Parti’ye uzun süredir, devlete olan borçların yeniden yapılandırılmasına yönelik talepler geliyordu. Parti kurmayları, bu talepleri Hazine ve Maliye Bakanlığına da iletmişti. Yapılandırma paketine yönelik çalışma başlatan Bakanlık, bu konudaki hazırlıklarını tamamladı.

Bu çerçevede yapılandırmanın; hâlihazırda var olan vergi borçları, henüz kesinleşmemiş veya dava süreci devam eden cezalar, motorlu taşıt vergileri, trafik cezaları, otoyol ve köprülerden kaçak geçiş cezaları, nüfus cezaları, askerlik cezaları, gümrük cezaları, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredileri ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından takibi süren sigorta primlerini kapsaması öngörülüyor. Pakette belediyelere olan emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve su borcu gibi borçların da yer alması bekleniyor. Ayrıca, elektrik borçlarına da yapılandırma imkânı getirilmesi öngörülüyor.  

EYT’LİLER EMEKLİ OLABİLECEK

Bu arada, yapılandırmanın SGK sigorta prim borçlarını da kapsaması, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için ayrı bir önem arz ediyor. Yapılandırma, prim borcunu ödeyemediği için emekli olamayanların sorununu da çözüme kavuşturacak. EYT kapsamında olup da prim borcu bulunanlar, yapılandırmadan yararlanarak emeklilik hakkını elde edebilecek. Özellikle BAĞ-KUR kaydı 8 Eylül 1999’dan önce başlayanlar, yapılandırmadan yararlanıp borçlarını peşin ödemeleri durumunda EYT’den yararlanabilecek. 

ŞİRKETLERE STOK VE KASA AFFI

Yapılandırma paketi, şirketlere de yarayacak. Şirketlere, matrah artırımının yanı sıra kasa hesabının bakiyesinde var olan fakat işletme kasasında bulunmayan bakiyelere yönelik ‘kasa affı’ ve işletmede bulunduğu hâlde kayıtlarda yer almayan makine, teçhizat ve demirbaşların kayıtlara geçirilebilmesi için ‘stok affı’ getirilecek.

Önceki yapılandırmalarda olduğu gibi bunda da borçları peşin veya taksitli ödeme imkânı sunulacak. Hayata geçirilecek yapılandırma paketi ile borçların faizi önemli oranda silinecek. Peşin ödemelerde, borcun ilk ay ödenmesi durumunda faizinin yüzde 90’a kadar, ikinci ayın sonuna kadar ödenmesi durumunda yüzde 50’ye kadar silinmesi söz konusu olacak. 

3 VEYA 6 AYLIK ÖDEMESİZ DÖNEM

Ayrıca, tahsil imkânı olmayan 5 bin liranın altındaki borçların silinmesinin planlandığı da öğrenildi. Bunun yanı sıra, yapılandırılan borçlar için 3 veya 6 aylık bir ‘ödemesiz dönem’ olmasının planlandığı belirtildi.  Bu arada, yapılandırma sürecinde haciz ve icra takipleri de durdurulacak.

Öte yandan, 2020 yılında 500 milyar liralık, 2021 yılında 244 milyar liralık borç yapılandırılmıştı. Önümüzdeki dönemde devreye alınacak yeni paketle yapılandırılacak borç tutarının da 500 milyar lirayı geçeceği belirtildi.

DETAYLAR KABİNE’DE GÖRÜŞÜLECEK

Hazırlıkları tamamlanan yapılandırma paketinin pazartesi günü Kabine toplantısında gündeme gelmesi ve toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. Yapılandırma paketinin şubat ayı ortasında yasalaşması öngörülüyor. CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
borclu23 Ocak 2023 09:42

10 yıldır özel sektör borclarını ödemeye calışıyorum faizine yetişemiyorum yapılan bu düzenleme bunlarıda kapsamalı yoksa hiç bir anlamı yok

Sonraki Haber Yükleniyor...