Enflasyona ve stokçuya çifte tedbir

Enflasyona ve stokçuya  çifte tedbir

EKONOMİ Haberleri

Lisanslı depolarda kira ve nakliye ücreti destek tutarları iki kat arttı. Böylece stoklar kayıt altına alınacak, fireler azalacak, fiyatlar düşecek. Ayrıca TMO, bakliyatta alım yaparak paketli ürünlerdeki fiyatları dizginleyecek.

Hükûmet, gıda enflasyonunu dizginlemek için önemli adımlar atmaya devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gıdalarda yaşanan firenin önüne geçme konusunda önemli bir işlev üstlenen lisanslı depolar için, destek tutarlarının yükseltildiğini açıkladı. Böylece üreticinin depo maliyeti düşecek, buraya konulacak gıda ürünlerinde kayıp oranı azalacak, fiyatlar gerileyecek. Bakan Pakdemirli “Lisanslı depolarda ilave kira, nakliye ve analiz desteği tebliği Resmî Gazete’de yayınlandı. Destek miktarımız hububatta 3 liradan 6 liraya, pamukta 7 liradan 14 liraya, fındık, zeytin ve kapsama giren meyvelerde 10 liradan 20 liraya ton bazında olmak üzere yükseltilmiştir. Ayrıca nakliye desteği de 25 lira ton, analiz desteği de 25 lira parti başına olmuştur” dedi. Pakdemirli, tarım arazilerini çiftçilere kiraya vermeye başladıklarını da hatırlatarak “218 bin çiftçimize 125 milyon lira inşallah destek sağlıyor olacağız. İsterse çiftçimiz 10 yıl sonra bu araziyi alacak” diye konuştu. Yakın bir zamanda Tarımda Milli Birlik Projesini açıklayacaklarını da müjdeleyen Bakan Pakdemirli, birlikte üretim yapmanın yollarını aradıklarını belirtti. Pakdemirli, “Ürün tarlada 1, tüketicide 4 lira. Biz ‘tarlada 2, tüketicide 3 lira olsun’ diyoruz. Aradaki zinciri kısaltmamız gerekiyor. Bununla ilgili Hal Yasasını çalışıyoruz. Tarlada yüzde 10’a varan kayıp, hale gelene kadar yüzde 20-25’e ulaşıyor. Markette de yüzde 5-10 olunca, bu verimsizlikler, bu israf enflasyonu artırıyor. Bunların üzerine daha çok çalışmamız lazım” diye konuştu.

3 liralık bakliyat 10 TL’ye kadar çıkmayacak
Toprak Mahsulleri Ofisi, 25 yıl sonra bakliyat piyasasına giriyor. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı geçtiğimiz günlerde yayımlanmıştı. Buna göre TMO, kendisine süresiz olarak verilen yetkiyi; kuru fasulye, mercimek ve nohut gibi ürünlerde kullanabilecek. Ofis, her türlü bakliyat ticaretini yapacak ve ihtiyaç duyulduğunda üreticinin elindeki bakliyatı da alacak. Kurum, böylece bakliyat piyasasındaki fiyatlara da müdahale edebilecek ve çiftçi ile tüketicinin mağdur olmasını önleyecek. Ulusal Bakliyat Konseyi Başkan Vekili Mustafa Hepokur, “Üretici, bakliyatın kilogramını 2,5-3 liraya piyasaya sürüyor. Ancak paketlenen ürün fiyatı 8-10 liraya çıkıyor. Ofisin devreye girmesini, fiyatta dengelerin sağlanması için istiyorduk. Şimdi paketli ürünün fiyatı daha aşağıda olacak” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...