Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Enflasyonda gıda ateşi sönmedi

Düzenleyen:
Enflasyonda gıda ateşi sönmedi

EKONOMİ Haberleri

Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 1,03, üretici fiyatları yüzde 1,58 arttı. Gıdanın etkisiyle yıllık enflasyon yüzde 19,71 olarak gerçekleşti. Zam şampiyonu ise çarliston biber...

Gıda fiyatlarında özellikle yılın ilk 2 ayında görülen 8-9 kat artışların enflasyon üzerindeki etkisi azalmadı ve mart ayı enflasyonu aylık yüzde 1,03, yıllık yüzde 19,71 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 1,58 artış gerçekleşirken, yine toptan fiyatlardaki yıllık artış yüzde 29,64 olarak gerçekleşti. Aylık en yüksek artış yüzde 3,48 ile sağlık grubunda görülürken, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2,44, eğitimde yüzde 1,45, ulaştırmada yüzde 0,75 ve lokanta ile otellerde yüzde 0,67 aylık artış gerçekleşti. Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 0,29 ile haberleşme oldu.

YILLIK YÜZDE 30 ARTIŞ

Yıllık bazda TÜFE’de en fazla artış yüzde 29,77 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Çeşitli mal ve hizmetler yüzde 27,94, ev eşyası yüzde 26,98, eğlence ve kültür yüzde 20,08 ve sağlık yüzde 19,72 artış kaydetti.

Mart ayının zam şampiyonu yüzde 43,81 ile çarliston biber olurken, onu yüzde 36,04 ile sivri biber, yüzde 19,94 ile patlıcan, yüzde 19,19 ile karnabalar izledi. Fiyatı en çok düşen ürün yüzde 18,47 ile ıspanak oldu. Maydonoz fiyatı yüzde 18,30, yeşil soğan yüzde 15,15 geriledi.

Tanzim etkisi oranı düşürdü

Tüketici fiyatlarındaki artışı değerlendiren İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Alçın, rakamların beklentinin biraz üzerinde olduğunu söyledi. Mart ayının seçim ayı olması sıbebiyle bir beklenti kırılması yaşandığını belhirten Alçın “Bu süreçte özellikle ilaç sektöründe stok faaliyeti gördük. Üretici fiyatları bazında eczacılık ürünlerinde ciddi bir artış olduğunu gördük. Üretici fiyatlarındü yüzde 14,5 artış var. Bu nisanda tüketiciye yansıyacak” diye konuştu.

GÖZLER 8 NİSAN’DA

Gıdada da nisan ayındaki üretici fiyat artışlarının nisanda yansımasının görüleceğini söyleyen Prof. Alçın tanzim satışlar olmasaydı, enflasyonun yüzde 21,89’luk bir oranda görüleceğini dile getirdi. Bahar aylarından başlayarak gıda fiyatlarında mevsimsel düşüşler olacağını vurgulayan Alçın, nisan ve mayıs aylarında rakamlarda artış görüleceğini, 8 Nisan’da açıklanacak yapısal reform paketinin içeriğinin ise gelecek dönemin enflasyonu üzerinde etkili olacağını dile getirdi.

Enflasyonda gıda ateşi sönmedi

Reformlar sayesinde enflasyon inecek

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, mevsimsel faktörlerin etkisi ile ocak ayından bu yana tarımsal ürünlerdeki artışın bahar ayları ile birlikte arzulanan seviyeye gerileyeceğini belirtti.

Aydın, son üç ayda fahiş fiyat artışlarıyla karşı karşıya gelindiğini belirterek “Bahar mevsiminin etkisiyle gıda fiyatlarının arzulanan seyrine çekilmesi sayesinde bir rahatlama göreceğiz. Bu rahatlamaya otomotiv, inşaat, turizm ve hizmet sektörlerinin katkısı da eklenecek. Seçim baskısı kalktı, 4,5 yıllık kesintisiz icraat döneminin siyasi istikrarı ekonomiyi de rahatlatacak, enflasyon düşecek” dedi.

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...