Türkiye bu yıl yüzde 0,3 büyüyecek

Türkiye bu yıl yüzde 0,3 büyüyecek

EKONOMİ Haberleri

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan "Tüketim, yatırım ve ihracattaki toparlanma ile büyüme pozitif etkilenecek. Şeffaf, öngörülebilir, istikrarlı politikalarla ülke risk primi azalacak. Yapısal reformlarla yatırım ortamı iyileştirilecek" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı. Dünya ekonomisinin 2020 yılında, 2008 küresel krizinden bu yana ilk defa ve o döneme oranla çok daha fazla daralacağını ifade eden Elvan "2021 yılı için ise salgının belli ölçülerde üstesinden gelindiği varsayımı yapılıyor. Bunun yanında salgın sonrası iş yapış şekillerinde meydana gelen değişimler, sektörel tercihlerdeki kaymalar ve yapısal değişimler bir taraftan belirsizliğin artmasına neden olurken diğer taraftan da fırsatları beraberinde getirmektedir" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye ekonomisinin rekabete dayalı piyasa ekonomisi geleneğine sahip olduğunun altını çizen Elvan, iktisadi politikaları bu bakış açısını merkeze alarak ve güçlendirerek oluşturduklarını dile getirdi. Elvan; şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap vermenin bu anlayışın en önemli unsurları olduğuna işaret ederek, makro ekonomi ve kalkınma politikalarını da bu doğrultuda uyguladıklarını söyledi. Bakan Elvan, şu mesajları verdi:

ENFLASYON DÜŞECEK İSTİKRAR GELECEK
Hem yerli hem de uluslararası girişimciler açısından yatırım ortamının iyileştirilmesi, kamu gider ve gelirlerinin kalitesinin yükseltilmesi konusunda yapısal reformları hayata geçireceğiz. Yılın ikinci yarısında tüketim, yatırım ve ihracattaki toparlanma eğiliminin büyümeyi pozitif etkilemesini öngörüyoruz. Böylece büyümenin bu yıl yüzde 0,3 oranında gerçekleşmesini bekliyoruz. İç talepteki toparlanma, dış talepteki iyileşmenin devamı ve ihracatı destekleyen büyüme tercihimiz ile; 2022 ve 2023 yıllarında istikrarlı bir büyüme dönemine gireceğiz. Finansal istikrarın güçlendirilmesi, enflasyonun aşağı çekilmesi, mali disiplinin tam anlamıyla tesis edilmesi yönünde kararlı adımlar atılacaktır. Şeffaf, öngörülebilir ve istikrarlı bir biçimde uygulayacağımız ekonomi politikalarıyla ülke risk priminin azaltılmasını sağlayacağız. Yurt dışı borçlanmada maliyeti düşürüp, daha uzun vadeli yapısını güçlendireceğiz. Önümüzdeki dönemde salgının etkilerinin azalacağı ve fırsatların oluştuğu bir toparlanma dönemine gireceğiz. Bu süreçte fiyat istikrarını sağlayacak, mali disiplini koruyacak, para ve maliye politikalarında eşgüdümü artıracak, yatırım ortamını iyileştirecek, üretim odaklı gelir oluşturma potansiyelimizi yükseltirken, salgının olumsuz etkilerini giderecek dönüşüm programlarını da hayata geçireceğiz.

DESTEK TUTARLARI ARTACAK
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Lütfi Elvan; salgının ekonomideki olumsuz etkilerini gidermek amacıyla 29,4 milyar lira vergi ödemesi ile 40 milyar liralık sosyal güvenlik prim ödemesini ertelediklerini hatırlattı. Elvan "Çiftçilerimize yönelik destek tutarlarının da 2020 yılı sonunda 4,6 milyar liraya ulaşması beklenmektedir. Bu amaçla 2021 yılı bütçesinde 5,5 milyar lira ödenek öngörülmektedir" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...