Saklayın samanı gelecek zamanı!

Saklayın samanı gelecek zamanı!

EKONOMİ Haberleri

Bu yıl samanda da yüzde 20 üretim kaybı bekleniyor. Çiftçiler "Hayvan yeminde sıkıntı olabilir. Elektrik üreten tesislerde bu yıl saman yakılmasın. Ayrıca ihracat da durmalı" diyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ

Kuraklığın etkisiyle buğday ve arpa rekoltesinde düşüş beklenirken, saman konusunda da çiftçiler endişeli. Bu yıl samanın hayvancılığa yetmeyebileceğine dikkat çeken çiftçiler, tedbir alınması gerektiğini söyledi. Üretimin önemli kısmının gerçekleştiği Adana'da Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru "Buğday ve arpa, Anadolu genelinde yağışlar az olduğu için boy yapmadı. Verim az bekleniyor. Bu nedenle yüzde 15-20 oranda samanda da üretim azalacak. Samanın azalmasında elektrik üretim tesisleri ile ihracat da etkili. Elektrik üreten tesisler tarım için çok faydalı. Bizim artıklarımızı alıp değer katıyorlar. Çiftçiye de bir gelir oluyor. Ancak özellikle kuraklığın olduğu bir senede buğday ve arpa samanlarının yakılması, saman fiyatlarını ve hayvancılığı olumsuz etkileyecek. Bunların pamuk ve mısır sapı gibi ikameleri var, onlar kullanılabilir. Ayrıca şu anda duyumlarımıza göre Suriye ve Irak’a saman ihracatı da yapılıyor. Türkiye’de kendi hayvanımıza saman bulmakta risk varken, bunun ihraç edilmesi doğru değil" ifadelerini kullandı.


NELER YAPILMALI?
Adana’daki ilk hasat döneminde samanın tonunun 550 TL’den satıldığını ifade eden Doğru, şu anda 1.000 liranın üzerine çıktığını söyledi. Mutlu Doğru “Hayvancılıkla uğraşanlar, Çukurova’da erken hasat olan yerlerden saman tedarik ediyor ancak Anadolu’nun hububat merkezi Konya Ovası. Oralarda verimin daha düşük olması bekleniyor. İç Anadolu’da hem fiyatlar daha çok tırmanabilir hem de yeterli ürün bulunamayabilir. Türkiye 4-5 yıl önce saman ithalatı yaptı. Aynı duruma düşmemek için saman ihracatında ve samanın katı atık tesislerinde yakacak olarak kullanılıp enerji üretilmesinde kısıtlamaya gidilmeli. Bugün samanı ihraç edip yarın daha yüksek fiyatlarla ithal etmektense, şimdiden önlem alınmalı" uyarısında bulundu. Tarım ve hayvancılıkta diğer maliyetlerin arttığına da dikkat çeken Mutlu Doğru, samana müdahale edilmemesi halinde et, süt ve süt ürünleri fiyatlarının artabileceğini de vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...