Yenilenebilir enerjiyle adalar kendine yetecek

Yenilenebilir enerjiyle adalar kendine yetecek

EKONOMİ Haberleri

Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'da 3 milyon aboneye hizmet veren Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ), dağıtım bölgesi içinde yer alan Gökçeada, Bozcaada, Marmara, Avşa, Ekinlik ve Paşalimanı adalarının ana karadan besleme yerine yenilenebilir kaynaklarla kendi kendine yetebilmesi için harekete geçti.

Önder Çelik ÇANAKKALE

Avrupa Birliği (AB) Ufuk 2020 programı kapsamında karbon salınımını azaltmak ve yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak adına UEDAŞ tarafından hayata geçirilen projenin ilk adımı Gökçeada için atıldı. 'Gökçeada Enerjin Yeter' projesinin açılış töreni UEDAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Ergüneş’in ev sahipliğinde Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. İsmail Ergüneş “Projeyle Gökçeada’ya enerji depolama tesisi kuruyoruz. Adada mevcutta çalışır durumda olan yenilenebilir enerji santralleri ve jeneratörler kurulacak Sanal Güç Santrali-VPP sistemine entegre edilecek. Böylelikle adaların enerjisi yenilenebilir enerjiden sağlanmaya çalışılacak” dedi.

42 AYDA TAMAMLANACAK
Aralarında İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya, Danimarka ve Hollanda gibi ülkelerden toplamda 19 ortağın yer aldığı proje toplam 7,2 milyon avroya mal olacak ve yüzde 70’i AB tarafından hibe edilecek. Projenin 42 ayda tamamlanması bekleniyor. UEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı da şu anda Gökçeada'da 6 megavat enerji kullanıldığını, yenilenebilir kapasitenin ise 2 megavat olduğunu söyledi. Projeyle ileride faturaların da düşeceğine işaret eden Danacı “Proje kapsamında 2 megavat gücünde enerji elde edilecek. Projeden toplamda 7.260 abone faydalanacak. Benzer çalışmalar, Türkiye'deki diğer adalarda da yapılacak” şeklinde konuştu.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...