Tekstilden 7 maddelik eylem planı

Tekstilden 7 maddelik eylem planı

EKONOMİ Haberleri

Sürdürülebilirlik alanında haziran ayında 12 maddelik eylem planı açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ilk adımı tekstil sektörü ile attı.

Ömer Temür İSTANBUL

60 milyar dolarlık sektör  Sürdürülebilirlik Eylem Planı ile küresel ihracattaki pazar payını artırmayı ve Avrupa Yeşil Mutabakat normlarına uyumu hedefliyor.

YEŞİL HAT DEVREYE GİRİYOR
TİM Başkanı İsmail Gülle, “Dünyayı tüketmeden, dünya için üretiyoruz” sloganıyla yola çıktıklarını belirterek “Haziran ayında açıkladığımız eylem  planı kapsamında yol haritalarımız en kısa zamanda tamamlanacak. TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Kurulumuz, sanayide sürdürülebilir politikaların belirlenmesinde sektörlerimize rehberlik edecek. Bununla beraber, ALO TİM bünyesinde Yeşil Hattı devreye alıyoruz. Tekstil ve ham maddeleri sektörümüz, bugün büyük bir vizyonla, sürdürülebilirlik eylem planımız çerçevesinde aksiyon alan ilk sektörümüz oldu. Türkiye’yi sürdürülebilirlik alanında marka ülke hâline getireceğiz. Tüm sanayicilerimizi, üreticilerimizi, tedarikçilerimizi ve ihracatçılarımızı; doğayı ve çevreyi önceleyen bir üretim anlayışına davet ediyorum. Gelin, fabrikalarımızın eski altyapılarını yenileyelim, yıkama ve boyama suyu altyapısını ayırıp, yıkama suyunu geri kazanalım, yıkama ve boyamada daha az su kullanan teknolojileri yaygınlaştıralım, üretimde mümkün olduğunca fosil yakıtların payını azaltalım. Çocuklarımıza, gelecek nesillerimize bırakacağımız en büyük miras, temiz bir dünya, temiz bir atmosfer. Bu hepimizin boynunun borcudur” dedi.
blockchain’den yararlanılacak

7 ANA MADDEDEN OLUŞUYOR
TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı ve Tekstil Sektörü Sürdürülebilirlik Komite Başkanı Sultan Tepe de teksil sektörünün yüzde 95’ini dönüştürülebilir ürünlerden oluştuğuna dikkat çekerek 7 ana maddeden oluşan ‘Tekstil Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı’nın detaylarını açıkladı. Tepe “Eylem planını hayata geçirmek üzere Sürdürülebilirlik Platformu oluşturulacak. Üretimde sertifikalı materyallerin kullanımı ve bu kaynakların gelişimine yönelik teşvik çalışmaları yürütülecek. Organik pamuk üretiminin daha fazla teşvik edilmesi için çalışmalar gerçekleştirilecek. Tedarik zincirinde izlenebilirliği artırmak amacıyla dijital ürün pasaportu ve blockchain teknolojilerinden yararlanılacak. Döngüsellik kapsamında tekstil atıklarının toplanması, ayrıştırılması, geri kazanımı ve dönüştürülmesi kapsamında yerel yönetimler ve markalar ile iş birliği yapılacak. Avupa’daki altıncı Tekstil Geri Dönüşüm Merkezi Projesi’nin hayata geçirilmesi için çalışma yapılacak” diye konuştu. Ayrıca karbon ayak izi ölçüm ve raporlaması ile pilot uygulamalar yapılacağını ifade eden Tepe şunları kaydetti: Karbon emisyonunu azaltmaya yönelik yol haritası hazırlanacak. Boyahane ve diğer işletmelerde su ve enerji tüketiminin asgariye indirilmesi için finansal kaynak oluşturmak üzere girişimlerde bulunulacak. Son olarak kurumsal sosyal sorumluluk konusu başlığında iş sağlığı ve güvenliği risklerininin en aza indirilmesi, kadın çalışan istihdam oranının artırılması için projeler geliştirilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...