Türkiye çöpten üretiyor, 5 kıtada 50 ülkeye ihraç ediyor

Düzenleyen:
Türkiye çöpten üretiyor, 5 kıtada 50 ülkeye ihraç ediyor

EKONOMİ Haberleri

Türkiye'nin dört bir yanından toplanan plastik atıklar, Sakarya ve Kocaeli'deki 4 geri dönüşüm tesisinde pet levha ve ham madde olarak yeniden kullanıma sokuluyor. Geri dönüştürülen bu ürünler, 5 kıtada 50 ülkeye ihraç ediliyor.

'Geri dönüşüm' ve 'sürdürülebilirlik' son yıllarda dünyanın en çok konuştuğu ve üzerinde emek harcadığı konular arasında yer alıyor. Çevre kirliliği ve iklim değişikliği gibi sorunların çözümüne de katkı sağlayan geri dönüşüm için Türkiye'de de önemli adımlar atılıyor. Bunlar arasında Sakarya ve Kocaeli'deki 4 geri dönüşüm tesisi de yer alıyor.

50 ÜLKEYE İHRAÇ

Bu iki kentte yer alan ve geri dönüşüm konusunda faaliye gösteren tesislerde plastik atıklardan elde edilen pet levhalar ve ham maddeler 50 ülkeye gönderiliyor.

Söz konusu fabrikalarda yılda 40 bin ton pet atığı geri dönüştüren firma, Sakarya'nın Akyazı ilçesindeki tesiste gıda, beyaz eşya, mobilya, makine, sağlık ve reklam gibi sektörlerde kullanılan pet levhaları üretiyor.

BİRÇOK AŞAMADAN GEÇİYOR

Türkiye'nin dört bir yanından toplanan plastik atıklar, ayıklama, ayrıştırma, kırma, sıcak ve soğuk yıkamanın ardından durulama ve kurutma işlemlerinden geçiriliyor. Daha sonra pet levhaya dönüşen ürünler, 5 kıtada 50 ülkeye ihraç ediliyor.

'Sıfır atık' kapsamında işlemler sırasında kullanılan suları geri dönüştüren firma, atıklardan ürettiği pet flakelerle (pul) iç piyasadaki plastik sektörünün ham madde ihtiyacını da karşılıyor.

1989 yılından bu yana geri dönüştürülebilir plastikleri ham madde haline dönüştürüp sanayileştiren firma, yüzde 70 oranında Türkiye'de toplanan atıkları değerlendiriyor. Geri dönüştürülen maddeler ise daha çok endüstriyel alanlarda kullanılıyor.

 

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bu konuda ciddi çalışmaları bulunuyor. Bu çalışmaların başında tüm atıkların tekrar depozitolu olarak ülkeye döndürülmesine dair yapılan plan yer alıyor.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...