ABD işsizlik maaşı başvuruları piyasaya sürpriz yaptı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
ABD işsizlik maaşı başvuruları piyasaya sürpriz yaptı

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

ABD'de işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 3 Şubat ile biten haftada 218 bine gerileyerek ilk kez beklentilerin altında kaldı.

ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verileri açıkladı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 3 Şubat ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 9 bin kişi azalarak 218 bine düştü.

Piyasalarda başvuru sayısının 221 bin olacağı öngörülüyordu.

İşsizlik maaşı başvurularına ilişkin önceki haftanın verisi de yukarı yönlü revize edilerek 224 binden 227 bine çıkarıldı.

Geçen hafta itibarıyla 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuru sayısı bir önceki haftaya kıyasla 3 bin 750 artarak 212 bin 250'ye çıktı. Süregelen işsizlik maaşı başvuru sayısı ise 27 Ocak ile biten haftada 23 bin kişi azalarak 1 milyon 871 bine geriledi.

Analistler, verilerin ABD işgücü piyasasındaki soğumanın devam ettiği ve işsizlik ivmesindeki artış trendinin sürdüğünü belirtti.

NEDEN ÖNEMLİ?

ABD'de işsizlik maaşı başvurularının azalması, çalışan sayısının arttığını gösterdiğinden ABD dolarının değer kazanmasını sağlar. İşsizlik maaşı başvurularının artması ise doların değer kaybetmesine neden olacaktır.

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (FED) para politikasını belirlerken işsizlik maaşı başvurularındaki değişimi de göz önünde bulundurur. Piyasalarda şu anda FED'in Mayıs ayında faiz indirimine gideceğine yönelik beklentiler öne çıkarken, gelen verilere göre bu tarih öne veya yılın ilerleyen aylarına çekilebilir.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...