Akaryakıt fiyatı arttı, LPG’ye dönüş başladı

- Güncelleme:
Akaryakıt fiyatı arttı, LPG’ye dönüş başladı

Ekonomi Haberleri

Bir dönem benzin ve motorinin litre fiyatına kısmen yaklaşan ve güvensiz olduğu gerekçesiyle otomobillerden sökülen LPG tankları şimdiler de ilgi görmeye başladı.

KAAN ZENGİNLİ'NİNN HABERİ - Akaryakıta gelen son zamlardan sonra LPG dönüşümüne olan talep arttı. 2021 Temmuz ayında benzinin litresi 7,75 TL’den bugün 34,5 TL’ye yükseldi. Benzin fiyatı 2 yılda yüzde 345 oranında arttı. Dizel ise 2 yılda yüzde 343 artış göstererek 7,22 TL’den 32 TL’ye kadar çıktı. Buna karşın LPG/Otogaz 2021 yılında 4,80 TL’den bugün 14,5 TL’ye geldi. LPG’deki son 2 yıllık artış yüzde 190 ile sınırlı kaldı. Fiyatının da diğer akaryakıtlara göre yarı yarıya olması vatandaşı LPG’ye yöneltti. Sanayi sitelerine dönüşüm için gidenlerin sayısı artmaya başladı.

İstanbul Haramidere Sanayi Sitesi’nde LPG dönüşüm işi ile uğraşan Muhammed Demir, LPG dönüşümü için gelen talebin arttığını belirterek “LPG her dönem çok daha tasarruflu bir yakıttı. Son zamlardan sonra cazibesi daha da arttı. Bir ara fiyatı yükseldiği için LPG tanklarını çıkarıyorduk. Şimdi durum tam tersi oldu. Bu sabahtan beri çok kişi aradı. Dönüşüm için fiyat alıyorlar. Ancak bizim işlerimiz yoğun, 1 hafta-10 gün sonrasına gün veriyoruz” dedi. 

DOĞRU KULLANIMDA AZ YAKAR

Piyasada ‘LPG uygun ama çok yakıyor’ algısı olduğunu da söyleyen Demir “Bu çok yanlış bir bilgi. LPG’nın motorda enerjiyi yakması, benzin ve dizele göre daha hızlı doğru ancak bahsedildiği kadar bir fark yok. Tamamen kullanım ile ilgili. LPG’li araçları çok yormamak gerekiyor. Devirli kullanılırsa tüketim oldukça düşüyor. Yüksek hızlardan kaçınılmalı” ifadelerini kullandı. 

Gelen talebe bağlı olarak dönüşüm fiyatlarının da arttığını dile getiren Demir “Geçen yıl işçilik dâhil 14 bin liraya taktığımız en ucuz LPG tankını bugün 22 bin liraya takıyoruz. Tabii bu en düşük seviye… Daha iyi bir marka talep edilirse 35 bin lirayı buluyor. Ancak maliyet hesabı yapıldığında kendini kolay amorti ediyor” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...