'Akaryakıta vergi zammı geliyor' haberine Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan açıklama

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Akaryakıta vergi zammı geliyor' haberine Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan açıklama

Ekonomi Haberleri

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz kurundaki hareketlilik akaryakıta doğrudan yansıyor. Artan fiyatlarla beraber akaryakıttan alınan KDV ve ÖTV oranın artırılmasının ardından Karbon Vergisi geleceği söylentileri dolaşıyordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından konuya ilişkin, KAV'ın (Karbon Vergisi) bu yıl uygulanmasının söz konusu olmadığını belirtilerek "Bir süredir çalışılıyor. Ancak bu yıl için söz konusu değil" açıklaması yapıldı.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi'nin (KDV) ardından akaryakıta Karbon Vergisi (KAV) geliyor. Bu vergi ile ilgili Orta Vadeli Program’da (OVP), "Karbon vergisi niteliği taşıyan vergiler gözden geçirilecek ve tamamlayıcı karbon vergisi dahil karbon fiyatlandırma araçlarının kalkınma ve yatırım ortamı üzerinde yol açacağı ekonomik ve sosyal etkiler analiz edilecektir." ifadeleri kullanıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan güvenilir kaynaklar, Karbon Vergisi (KAV)  bu yıl uygulanmasının söz konusu olmadığını belirterek, "Bir süredir çalışılıyor. Ancak bu yıl için söz konusu değil" dedi.

KARAR ERTELENDİ

Üstelik bu vergi yeni değil ve 2020 yılında Karbon Vergisi ile ilgili bir Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bir düzenleme taslağı hazırlanmıştı. 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi planlanan sınırda karbon vergisi uygulaması, Ekim 2023 tarihine ertelenmişti.

KARBON VERGİSİ NEDİR? 

Karbon vergisi, sera gazı emisyonlarını azaltmayı teşvik eden bir çevresel vergidir. Karbon vergisi, tüketim veya ithalat sırasında oluşan karbon dioksit emisyonlarının ekonomik olarak cezalandıran bir vergi türüdür.

KARBON VERGİSİNDE HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Karbon vergisi, petrol, doğalgaz, kömür, linyit ve tüm ürünlerin üretimi, ithalatı ve satışı sırasında oluşan sera gazı emisyonlarına göre hesaplanmaktadır. Karbon vergisi hesaplanırken, emisyon kaynakları belirlenir ve bu kaynaklardan gelen karbon emisyon miktarları ölçülür. Ardından, belirlenen bir vergi oranı kullanılarak her kaynağın ödemesi gereken karbon vergisi hesaplanır.

OVP'DE KARBON MADDESİNE İLİŞKİN YER ALAN MADDELER

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan Orta Vadeli Program'da (OVP) Karbon Vergisi’yle ilgili şu ifadelere yer verildi:

"Karbon vergisi niteliği taşıyan vergiler gözden geçirilecek ve tamamlayıcı karbon vergisi dahil karbon fiyatlandırma araçlarının kalkınma ve yatırım ortamı üzerinde yol açacağı ekonomik ve sosyal etkiler analiz edilecektir

Enerji tüketiminde verimliliğin artırılması, iklim değişikliği ve çevre kirliliği ile mücadele edilmesine yönelik vergi uygulamalarına devam edilecektir.

Avrupa Birliği çok da uzak olmayan bir vadede ithal ettiği karbon ayak izine sahip mallara karbon emisyon oranına göre vergi uygulayacak. Daha çok demir-çelik, çimento, cam, seramik ve plastik sanayileri etkilemesi beklenen vergi elbette ciddi bir maliyet artışına ve rekabet dezavantajına neden olacak.

Bu nedenle önümüzdeki dönemde başta bu vergiden en çok etkilenecek sektörler olmak üzere bazı sektörler için yenilenebilir enerji teşvikleri veya müeyyideleri getirebilir. Karbon vergisi yerine geçecek ve yurt içinde uygulanacak telafi edici bir vergi türü de bekleyebiliriz."

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Okur20 Eylül 2023 11:11

:)))

Sonraki Haber Yükleniyor...