Akkuyu NGS'de tarihi gün: Nükleer yakıt tesisi statüsü kazanıyor

- Güncelleme:
Akkuyu NGS'de tarihi gün: Nükleer yakıt tesisi statüsü kazanıyor

Ekonomi Haberleri

Karadeniz’de keşfettiği 710 milyar metreküplük doğalgazı karaya ulaştıran Türkiye, nükleer enerji konusunda da elini güçlendiriyor.

C. FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Mersin’de inşası süren ve Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santraline (NGS) ilk yakıt yarın geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle Akkuyu NGS, ‘Nükleer yakıt tesisi’ statüsü kazanacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Akkuyu’daki programa telekonferans yoluyla bağlanması bekleniyor. 

EN AZ 60 YIL BOYUNCA TEMİZ ENERJİ

Akkuyu’ya yakıt gelmesinin ardından, yakıtın testleri ve sertifikasyon süreçleri başlayacak. Bu süreçlerin tamamlanmasıyla birlikte bir yıl içinde de santralin elektrik üretmeye başlaması planlanıyor. Şu an yaklaşık 20 bin kişinin çalıştığı santral, her biri bin 200 megavat olmak üzere, toplam 4 bin 800 megavat gücünde dört üniteden oluşacak. Akkuyu’da dört reaktörün de birer yıl arayla işletmeye alınması planlanıyor. Akkuyu NGS, enerji ihtiyacının karşılanması için önemli bir görev de üstleniyor. İşletmeye alındığında dört reaktörden yılda toplam 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi ve Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılaması bekleniyor. Ayrıca Akkuyu NGS’nin, yılda ortalama 17 milyon ton karbondioksit emisyonunu önlemesi ve en az 60 sene boyunca da temiz bir enerji kaynağı olarak hizmet vermeye devam etmesi öngörülüyor. Böylece, yıllık 7 milyar metreküp doğalgaz tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Akkuyu NGS’nin Türkiye ekonomisine sadece inşaat sürecinde yaklaşık 6 milyar dolarlık katkı sunması öngörülüyor. İnşaat sürecinde 20 bin kişinin çalıştığı santralde, tam kapasite çalışma başladıktan sonra da yaklaşık 4 bin kişiye istihdam sağlanması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...