Altın Fed öncesi diken üstünde: İki ekonomistten gram altın için ortak tahmin

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Altın Fed öncesi diken üstünde: İki ekonomistten gram altın için ortak tahmin

Ekonomi Haberleri

ABD Merkez Bankası (Fed) piyasalar için kritik faiz kararını bugün açıklıyor. Gram altın ve dolar Powell'ın açıklamalarına odaklandı. Fed öncesinde Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ve Hatice Kolçak tahminlerini açıkladı. İki ekonomist gram altın için ortak rakam verdi.

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası'ndan (Fed), gelecek faiz kararına odaklandı. Merkez Bankası (TCMB) öncesinde rekor üstüne rekor kıran dolar ve gram altın Fed Başkanı Powell'ın toplantı sonrası vereceği mesajlar öncesinde sınırda bekleyişini sürdürüyor. Dolar ve altının Fed kararına nasıl tepki vereceği merakla beklenirken, Finans Analisti İslam Memiş ve Piyasa Uzmanı Hatice Kolçak, karar öncesinde son kez uyarılarını paylaştı. Memiş ve Kolçak gram altın için ortak rakam verdi.

FED'İN SON FAİZ ARTIŞI MI OLACAK?

Haziran ayında beklentilere paralel bir şekilde politika faizini yüzde 5-5.25 aralığında sabit tutan Fed, TSİ 21.00’de Temmuz ayı faiz kararını açıklayacak. Fed'in politika faizinde bir kez daha 25 baz puanlık artırım yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Son FOMC toplantısında Fed yetkililerinin faiz için öngördükleri yüzde 5,50-5,75 tepe noktasına ulaşılacağını 106 ekonomistten sadece 19'u tahmin etti.

Piyasalar Fed Başkanı Powell'ın ikinci bir faiz artışı için sinyal verip vermeyeceğini merak ediyor.  Fed'in 2024 Mart ayına kadar en az 1 faiz indirimi yapacağını öngörenlerin oranı ise yüzde 78'den yüzde 55'e geriledi.

Ağustos ayında toplantısı bulunmayan Fed’in sonraki toplantısı ise 20 Eylül’de sonuçlanacak.

Altın Fed öncesi diken üstünde: İki ekonomistten gram altın için ortak tahmin

5 AY İÇİNDE EN ÇOK KAZANDIRACAK YATIRIM ARACI

Sosyal medya hesabı üzerinden Fed sonrası için tahminde bulunan Memiş, yıl sonuna kadar dolar karşısındaki tüm varlıklarda yükseliş beklentisini sürdüğünü vurguladı.  Tüm yatırım araçlarının zirveye yakın olduğunu söyleyen İslam Memiş, 5 ay içinde en çok kazandıracak yatırımı açıkladı. Memiş, "Tüm enstrümanlar zirveye yakın. Evet yükselişin devam edeceği belli. Ancak 5 ay içinde hangisi daha çok kazandırır? Gram altında hedef 1.880 TL, gram gümüşte hedef 25 TL, Dolar/TL'de hedef 28 TL, Euro/TL'de hedef 32 TL, Borsa İstanbul BİST 100'de hedef 7.700 puan. Benim ilk sıralamam BİST 6 bin gelmeden girmem. Sabırla beklerim." diye konuştu.

Altın Fed öncesi diken üstünde: İki ekonomistten gram altın için ortak tahmin

İSLAM MEMİŞ GRAM ALTIN İÇİN RAKAM VERDİ

Başta düğün yapacaklar olmak üzere elinde TL olan yatırımcılara seslenen İslam Memiş, "Eline yeni TL geçmiş bekar ancak düğün hazırlığında olan çiftlerimiz altın hazırlığını ihmal etmemeli. Seneye 2.000-2.500 aralığındaki rakamlar üzebilir. Yılın ilk yarında dolardan destek alan altın, yılın ikinci yarında ons altından destek almasını bekliyorum" tavsiyesini verdi.

GRAM ALTIN BUGÜNLERİ ARATACAK

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Hatice Kolçak’tan da altın fiyatları için önemli bir değerlendirme geldi. Gram altın tahmini yapan uzman isim tarih vererek rakam açıkladı. Kolçak şu ifadeleri kullandı:

“Gram altında herhangi bir aksilik söz konusu değil. Gram altın, seyrine devam ediyor. Kısmi bir düşüş olacağını düşünmeyin. Hatta, bu dönemleri hasretle anacağımızı söyleyebilirim. Ons altında minimal bir geri çekilme, bizim gibi orta ve uzun vade yatırımcılar için bir alım imkanı olabilir. Gram altındaki beklentim, 1725-1730 TL'yi aşmasıyla birlikte kısa vadede 1750 liralara tırmanmasıdır. Fakat orta ve uzun vadede hedefimiz 2000 TL'ye ulaşmasıdır bu yıl için. Gram altın hakkında herhangi bir sıkıntı görmemekteyim."

Altın Fed öncesi diken üstünde: İki ekonomistten gram altın için ortak tahmin

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Merkez Bankası'nın kararı öncesinde gram altın  1734 TL'ye kadar yükseldi. Faiz kararının ardından 1715 TL'ye çekilen kıymetli maden ardından 1700 TL seviyesine geri çekildiGeçen hafta yüzde 3,34 kazanç sağlayan gram altın, 1700 TL'de seyrini sürdürüyor.

26 Temmuz sabahında ons altın 1960 dolar seviyesinde işlem görürken, gram altın 1706 liraya el değiştiriyor. Çeyrek altın 2.808 TL, yarım altın 5.627 TL, tam altın 11.203 TL, Cumhuriyet altını 11.474 TL'den işlem görüyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...