Ankara - Sivas YHT bugün açılıyor: 6,5 milyon insana ucuz ulaşım imkânı

- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Ankara, Kırıkkale, Yozgat ve Sivas’ı doğrudan birbirine bağlayan proje, yaklaşık 6,5 milyon insana konforlu ve ekonomik ulaşım imkânı sunacak. Hattın işletmeye alınmasıyla birlikte enerji ve zamandan da yıllık 410 milyon liralık tasarruf sağlanacak

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Demir İpekyolu Projesi’nin hayata geçirilmesinde omurgayı oluşturan Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı bugün açılıyor. Ankara, Kırıkkale, Yozgat ve Sivas’ı doğrudan birbirine bağlayan proje yaklaşık 6,5 milyon insana konforlu ve ekonomik ulaşım imkânı sunacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak proje, iki il arasındaki demir yolu ile 12 saat olan seyahat süresini iki saate indirecek. Ankara-Yozgat arasındaki seyahat süresi ise bir saate düşecek. Hat üzerinde Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve Sivas olmak üzere sekiz istasyon bulunacak.

Ankara - Sivas YHT bugün açılıyor: 6,5 milyon insana ucuz ulaşım imkânı

410 MİLYON LİRA TASARRUF

Hattın işletmeye alınmasıyla birlikte enerji ve zaman üzerinden yıllık 410 milyon lira tasarruf sağlanacak. Hat boyunca 27,2 kilometrelik 49 viyadük, 66 kilometrelik 49 tünel, 217 alt-üst geçit, 926 sanat yapısı yer alacak. Hızlı tren ise saatte 250 kilometre hızla yol alacak.

İLK DEFA YERLİ RAYLAR KULLANILDI

Bu hattın, kara yolları hatları ile birlikte Tokat, Erzincan, Malatya gibi şehirlerle de bağlantısı sağlanacak. Projenin en uzun tüneli 5 bin 125 metre ile Akdağmadeni bölgesinde, en uzun demir yolu viyadüğü ise 2 bin 220 metre ile Çerikli/Kırıkkale’de yapıldı. 88,6 metre yükseklikle Türkiye’nin en yüksek ayağa sahip demir yolu viyadüğünün yapımı bu proje dâhilinde Elmadağ’da gerçekleştirildi. Dünyada MSS metoduyla (kalıp arabası) 90 metre açıklık geçirilerek en uzun açıklık geçilen demir yolu viyadüğü inşa edildi. Hızlı tren hatlarında ilk defa yerli raylar bu projede kullanıldı. Tünellerde beton yol uygulaması bir ilk olarak bu projede gerçekleştirildi. Ayrıca, Sivas’ta kış şartlarına uygun yerli ve millî buz önleme ve buz çözme tesisi yapıldı.

4 ŞEHRE 67,7 MİLYARLIK YATIRIM

Öte yandan vadettiği projeleri bir bir hayata geçiren AK Parti bu dört şehre son 20 senede toplam 67 milyar 724 milyonluk ulaştırma ve altyapı yatırımı yaparken, 1.702 kilometrelik de demir yolu hattı inşa etti. 2002 ile 2022 yılları arasında Sivas’a 37 milyar 16 milyon TL, Yozgat’a 15 milyar 234 milyon TL, Kırıkkale’ye 8 milyar 354 milyon TL, Ankara’ya 7 milyar 120 milyon TL’lik ulaştırma ve altyapı yatırımı yapıldı. Ayrıca Ankara’ya 823 kilometre, Sivas’a 618 kilometre, Yozgat’a 162 kilometre, Kırıkkale’ye de 20 yılda 99 kilometrelik demir yolu ağı inşa edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...