İTO Başkanı Avdagiç canlı yayında açıkladı: Asgari ücret zammı için işverenden yeni öneri

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İTO Başkanı Avdagiç canlı yayında açıkladı: Asgari ücret zammı için işverenden yeni öneri

Ekonomi Haberleri

Asgari ücrete ilişkin 700 bin üye ile Türkiye'nin en büyük ticaret odası olan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç'ten TGRT Haber canlı yayınında dikkat çeken öneri geldi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma Bakanlığı'nın ev sahipliğinde dün ilk toplantısını yaptı. Komisyon Temmuz ayında yapılacak ara zammı belirlemek için haftaya yeniden toplanması beklenirken, asgari ücrete ilişkin 700 bin üye ile Türkiye'nin en büyük ticaret odası olan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç'ten dikkat çeken öneri geldi.

ASGARİ ÜCRETTE TÜFE BAZ ALINMALI

TGRT Haber’de konuk olan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, rakamdan çok asgari ücretin nasıl belirlenmesi gerektiğine değindi. Zam oranının 6 aylık TÜFE oranında olmasını isteyerek gelir vergisinde de dilimin artırılması gerektiğini söyleyen Avdagiç, "Sayın bakan asgari ücretin bayramdan önce netleşeceğine dair bir talimat verdi. Bayramdan önce açıklanması daha makul olacaktır. Ben rakamdan ziyade 6 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarının baz alınmasını öneriyorum" ifadelerini kullandı.

CEBİNDEN ÇIKANDAN DAHA AZI ELLERİNE GEÇİYOR

TÜFE’nin yansıtılmasının yanı sıra gelir vergi dilimlerinin de bu artışa paralel olarak düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Avdagiç, "Son 6 yılda gelir vergisi çalışanların aleyhine olmadı. Bunlarında asgari ücret artışlarını takip etmedi. Çalışanın cebinden çıkandan daha az eline geçiyor. Son 6 yıllık kayıplarında tevdi edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı. 

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİNDE SON DURUM

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı dün işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıdan asgari ücrete ilişkin herhangi bir rakam çıkmadı. İkinci toplantı ise 19 Haziran'da gerçekleştirilecek. Hem iş veren hem de işçi kesimi asgari ücret görüşmelerinin Kurban Bayramından önce tamamlanmasına yönelik mesajlar veriyor.

İşveren dolar yerine TL bazında görüşmelerin gerçekleşeceğini söylüyor. İşçi tarafı ise asgari ücretliyi rahatlatacak bir rakamın sunulması gerektiğini belirtiyor.

Toplamda yapılacak 4 toplantının ardından komisyondan asgari ücrete yapılacak ara zam için bir rakam belirlenecek. Asgari ücrette son sözü ise Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek. Yeni asgari ücret için açıklanacağı tarihe ilişkin iki tarih öne çıkıyor. 23 Haziran Cuma veya 26 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...