Bakan Özhaseki: Deprem konutlarını en geç 1 yılda bitireceğiz

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Bakan Özhaseki: Deprem konutlarını en geç 1 yılda bitireceğiz

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Çevre Bakanı, rezerv alanlarda inşaatlara başladıklarını söyledi. “Bir taraftan çelikten evler yapıyoruz” diyen Özhaseki “100 bin köy evimizi de altı ay içerisinde bitireceğiz. Yeni başladığımız 200 bin evi de bir senede bitirip teslim edeceğiz” bilgisini verdi.

AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde 850 bin bağımsız birimin zarar gördüğünü; ancak hak sahipliğinin muhtemelen 500 binlerde kalacağını söyledi. Özhaseki, muhalefet partilerine de yüklenerek gerek Meclis’te gerekse başka yerlerde deprem bölgesiyle ilgili yanlış bilgiler verildiğini belirtti.

Anadolu Yayıncılar Federasyonu ile Kayseri Büyükşehir Belediyesince düzenlenen Çevre, İklim, Turizm ve Medya Konferansı’nda konuşan Bakan Özhaseki, özetle şu mesajları verdi:

> DEPREM BÖLGESİNDE ATILAN ADIMLAR: “Depremin ardından rezerv alanlar bularak inşaatlara hızla başladık. Şu anda başlamış olan inşaatlarımızın sayısı 200 bin civarında. Dün (önceki gün) Kahramanmaraş’ta 10 bin kadar şehrin merkezinde, Azerbaycan Caddesi’nde, Trabzon Caddesi’nde, Cahit Zarifoğlu’nda yapılacak yerleri tek tek gezerek belirledik. 50 bin kadar da şehir merkezinde inşaatlara şimdi başlıyoruz. Bir taraftan da köylerimizde çelikten evler yapmaya başladık, 100 bine yakın yapacağız. Yerinde dönüşüm için de 245 bin kişi müracaat etti. Depremde 850 bin bağımsız birim zarar gördü; ama hak sahipliği muhtemelen 500 binlerde kalacak. Orta hasarlılar var, ‘Ben tamir ederim otururum, usulüne uygun olarak güçlendiririm’ diyor. ‘Sen bilirsin, istersen yıkalım, yenisini verelim; ama istemiyorsan yapacak bir şey yok, güçlendir’, yasa böyle. Bazen hak sahipliği meselesinde ihtilaflar çıkıyor, mülkiyet meselelerinde ihtilaflar çıkıyor, hak sahipliğini ispatlayamıyorlar derken hak sahibinin sayısı 500 bine kadar düşüyor. Biz 200 bin eve başladık, 100 bin civarında köy evimizi 6 ay içerisinde bitireceğiz; 300 bin oluyor. Yeni başladıklarımızı en geç bir sene içerisinde bitireceğiz.

> MUHALEFETE DEPREM ELEŞTİRİSİ: Geçenlerde duydum, ana muhalefetin yeni genel başkanı ‘Yüzde 5’lerde, 5’ini verecekler, öbür taraf yok’, birtakım rakamlar veriyor. Vallahi şaşkınlık içerisinde izliyorum. Demek ki bizim ana muhalefetin hiç huyu değişmeyecek. Biri gelecek, biri gidecek ama yalan yanlış rakamlarla, dezenformasyonla böyle hayatlarını devam ettirecekler. Hâlbuki beni arasalar, emin olun bütün bilgileri, belgeleri, ihale dokümanlarına kadar kendilerine göndeririz, bundan kolay da bir şey yok. Fakat arayan yok, işlerine geliyor. Depremin ardından 810 belediyenin tamamını deprem bölgesine sevk ettik. Kayseri’nin ilçe belediyeleri de dâhil aylarca bölgede çalıştık. Muhalefette koca koca şehirler, milyonlarca nüfus var. Sadece özel jetlerle gelip oralarda indiler. Yanlarında 20-30 kamera, selfiler çekildiler, resimler attılar, deprem turisti olarak dönüp gittiler. Vatandaş bunu çok iyi gördü, hasarları kim giderir diye gayet iyi anladığı için döndü bizim tarafa. Bütün deprem bölgelerinde çok yüksek oranda oy aldık.

> ÇEVRE ÇALIŞMALARI: Dünyanın dengesi insanoğlu tarafından bozulduğu için sel, yangın, müsilaj gibi felaketlerle karşılaşılıyor. İklim Kanunu hazırladık, TBMM normal çalışmaya başladığında gözden geçirip bir an önce çıkarmaya gayret edeceğiz. Türkiye’nin dünyayı kirletme oranı yüzde 1’lerin altında. Dünyayı en çok kirletenler Çin, Hindistan, Rusya, ABD. Durmadan her konuda işine geldiği gibi fetva veren ileri ve medeni olduğunu söyleyen Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, dünyayı da en çok kirletmeye onlar devam ediyor. Sıfır Atık Projesi başladığından bu yana 45,5 milyon ton çöp geri dönüştürülerek ekonomiye 100 milyar lira kazandırıldı.”

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...