Bakan Şimşek'ten talimat: Devlet kemer sıkacak

- Güncelleme:
Bakan Şimşek'ten talimat: Devlet kemer sıkacak

Ekonomi Haberleri

Kamu kurum ve kuruluşlarının deprem kaynaklı maliyetler haricindeki tüm harcamaları yeniden gözden geçirilecek. Bina kiralama ve satın almalar duracak, demirbaş alımları sadece zorunlu hâllerde yapılacak. Kırtasiye harcamaları elektronik ortamla frenlenecek. Kamunun araç sayısı yüzde 20 azaltılacak. Yüzde 70’i dolmayan hatlarda personel taşıma yapılmayacak. Temsil ve ağırlama kalemleri, sadece zorunlu hâllerde kullanılacak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Ekonomi yönetimi, kamuda tasarruf için düğmeye bastı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in imzasıyla kamu kurumlarına tasarruf genelgesi gönderilirken, kurumlardan deprem kaynaklı maliyetler haricindeki tüm harcamaların yeniden gözden geçirilmesi istendi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin, “Kamu harcamalarını da rasyonelleştireceğiz” açıklamasını yaptı. Sıkı takibe alınacak tasarruf çalışmalarının da nasıl yürütüleceği şekillendi.

HABERLEŞME FATURALARINA SIKI TAKİP

Buna göre kamu kurumlarında haberleşme giderlerine ilişkin sayı, tutar veya kullanım kısıtlamalarına gidilecek.  Cep telefonu tahsis edilen kişi sayısı azaltılırken, sadece belli makamlara telefon tahsis edilecek ve tahsis listeleri takip edilecek. Telefon faturalarındaki üst limit de gözden geçirilecek. Bunların yanı sıra kâğıt kullanımı da en aza indirilirken; rapor, bilgi notu ve benzeri dokümanların hazırlanması ve dağıtımı elektronik ortamda yapılacak. Demirbaş alımları da sadece zorunlu hâllerde yapılacak.

ARAÇ SAYISI YÜZDE 20 AZALTILACAK

Kamunun alımlarıyla ilgili de ciddi tedbirler hayata geçirilecek. Kamu kurumları tarafından yurt içinde ve yurt dışında hiçbir şekilde, hizmet binası, lojman, memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa ve arazi satın alınmayacak veya kamulaştırılmayacak. Binalarla ilgili yeni kiralama yapılmayacak, yüksek kira ödenen yerler gözden geçirilecek. Ayrıca, kurumların taşıt alımlarında ‘ihtiyaç’ zorunluluğu gözetilecek. Acil ve zorunlu hâller dışında her ne suretle olursa olsun yeni taşıt edinilemeyecek. Bu yıl sonuna kadar kurumlardaki araç sayısı, en az yüzde 20 oranında azaltılacak.

PERSONEL SERVİSLERİ MERCEK ALTINA ALINACAK

Personel servisleri de yakın takibe alınacak. Araçlar ‘boş’ gidip gelmeyecek. Bu çerçevede, personel servisi hizmetinden fiilen yararlanan kişi sayısının, araç kapasitesinin yüzde 70’inin altında olması durumunda ilgili hatta servis sunumu yapılmayacak. Ayrıca, personel servisi ihale şartnamelerinde, araç yaşı kriteri belirlenirken model yılı yeni araçlar yerine maliyet tasarrufu sağlayacak olan model yılı yeni olmayan araçlara öncelik verilecek.

YURT DIŞINA ‘ASGARİ’ PERSONEL

Kamu personellerinin harcamaları yeniden masaya yatırılacak. Kamu kurumlarının hizmet içi eğitim, konferans, seminer, çalıştay, sempozyum, toplantı, organizasyon ve benzeri faaliyetlerinin uzaktan yapılması esas olacak. Buna ek olarak zorunlu hâllerde yapılacak yurt dışı geçici görevlendirmeler, görevin süresi ve görevli sayısı en alt seviyede tutulacak. Ayrıca kurumlar, yurt dışı temsilciliklerinde görevlendireceği personel sayısını asgari seviyede tutacak.

AĞIRLAMA ÖDENEKLERİ KISILACAK

Yeni dönemde temsil ve ağırlama giderleri de gözden geçirilecek. Uluslararası toplantılar ile millî bayramlar hariç açılış, konferans, seminer, yıl dönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara ilişkin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek ve benzeri davetler düzenlenmeyecek, hediye verilmeyecek. Temsil ve ağırlama ödenekleri, zorunlu hâller dışında kullanılmayacak. 

ENERJİDE 80 MİLYAR DOLAR TASARRUF

İsrafın önemli kalemlerinden birini oluşturan enerjide de önemli adımlar atılacak. Bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, uzun dönemli enerji verimliliği stratejisi oluşturulacak. Strateji çerçevesinde, 2030 Enerji Verimliliği Stratejisi ve İkinci Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planının (2024-2030) taslağı hazırlanacak. İlk enerji verimliliği planında, 2033 yılına kadar sağlanması hedeflenen kümülatif tasarrufun 30,2 milyar dolara olması bekleniyordu. Pandemi döneminin ardından enerji fiyatlarının 2-3 kat artmasıyla enerji maliyetleri de arttı. Maliyetlerin artmasından sonra tasarruf hesaplamaları da değişti. Yeni hazırlanacak enerji verimliliği eylem planı ile kamuda ve evlerde sağlanacak enerji tasarrufunun 70-80 milyar doları bulması bekleniyor. Kamu kurumlarında enerji maliyetlerinin azaltılması için daha önce çalışma başlatılmıştı. Kamu alımlarında, enerji verimliliği yüksek projeler ile enerji kullanımı düşük olan ürünler tercih edilmeye başlanmıştı. Enerji maliyetlerindeki son durum da yeniden masaya yatırılacak. Enerji yönetimi, 2024-2030 planı çerçevesinde neler yapabileceğini gözden geçirecek. Enerji altyapısında otomasyon sistemleri önemli bir yer tutacak.

r-976720#

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...