Çaylar bizden! Türkiye ihracatı ikiye katladı, iki ayda 6 milyon doları aştı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Çaylar bizden! Türkiye ihracatı ikiye katladı, iki ayda 6 milyon doları aştı

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Türk çayının tanınırlığı dünyada artmaya başladı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, bu yılın ocak-şubat döneminde yapılan çay ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 85 artarak 6 milyon 63 bin 44 dolara ulaştığını açıkladı.

Türkiye, dünyanın en önemli çay üreticileri ülkelerinden... Karadeniz çayına talep giderek artıyor. Bu durum ihracat rakamlarına da yansıdı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, son iki aylık verileri açıkladı.

Çaylar bizden! Türkiye ihracatı ikiye katladı, iki ayda 6 milyon doları aştı - 1. Resim

ÇAY İHRACATI İKİYE KATLANDI

Türkiye'den 85 ülke, özerk ve serbest bölgeye çay satıldığını söyleyen Turgut "Bu yılın ocak-şubat döneminde yurt dışına 1.347 ton çay satılarak 6 milyon 63 bin 44 dolar gelir sağlandı. Geçen yılın aynı döneminde ise 661 tonluk çay dış satımından 3 milyon 274 bin 872 dolar kazanç elde edilmişti. Ülkeden böylece yapılan çay ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda yüzde 104, değerde ise yüzde 85 arttı" dedi.

Çaylar bizden! Türkiye ihracatı ikiye katladı, iki ayda 6 milyon doları aştı - 2. Resim

İNGİLİZ BİLE TÜRK ÇAYI İÇİYOR 

Şaban Turgut, Belçika, ABD ve Birleşik Krallık'ın en fazla çay ihraç edilen 3 ülke olduğunu dile getirdi. Turgut "Bu dönemde Belçika'ya 2 milyon 825 bin 932, ABD'ye 637 bin 645 ve Birleşik Krallık'a da 501 bin 389 dolarlık çay satıldı" ifadelerini kullandı.

Çaylar bizden! Türkiye ihracatı ikiye katladı, iki ayda 6 milyon doları aştı - 3. Resim

"İHRACAT DAHA DA ARTACAK"

Söz konusu dönemde Moritanya, Japonya, Liberya, Hırvatistan, Kamerun, Nijerya, Suriye, Şili, Mısır, Hong Kong, Singapur, Burundi, Gambiya, Venezuela, Küba, Cibuti, Brezilya, Dubai, Angola ve Kamboçya'ya da çay satıldığına işaret eden Turgut "Türk çayının yurt dışı pazarlarda bilinilirliğinin artması ile gelecek dönemde bu durumun ihracata çok daha olumlu yansıyacak" değerlendirmesinde bulundu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...