Çiftçinin enflasyonuna mazot etkisi: Tarım ÜFE yıllık yüzde 76'yı aştı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Çiftçinin enflasyonuna mazot etkisi: Tarım ÜFE yıllık yüzde 76'yı aştı

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) çiftçilerin girdi maliyetlerine ışık tutan Tarım ÜFE verilerini yayımladı. Akaryakıt fiyatlarının 40 TL'yi bulduğu Ağustos ayında çiftçinin enflasyonu yıllık yüzde 76'yı aştı.

Temmuz ayında ÖTV ve petrol fiyatlarıyla yükselişe geçen motorin fiyatı Ağustos ayında 40 TL'ye dayandı. Mazottaki yükseliş çiftçinin girdi maliyetlerini yükseltti. Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) Ağustos ayında yıllık yüzde 76,35, aylık yüzde 3,83 arttı.

AYLIK BAZDA YÜKSELİŞ AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayı Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) verisini açıkladı. Temmuz'da aylık yüzde 8 ile sert yükselen Tarım-ÜFE Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 3,83 artış gösterdi.

ON İKİ AYLIK DÖNEMDE YÜZDE 100'E DAYANDI

Tarım ÜFE'de bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 40,31 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 76,35 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 97,21 artış yaşandı.

TARIM ÜRÜNLERİNDE ARTIŞ YÜZDE 4'Ü BULDU

Sektörlerde bir önceki aya göre, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 0,30 azalış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 0,20 artış ve tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 4,03 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 2,16 artış, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 3,39 artış ve çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 9,17 artış gerçekleşti.

6 ALT GRUP DÜŞTÜ 7 ALT GRUP YÜKSELDİ

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 8,84 ile lifli bitkiler ve yüzde 22,32 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 146,04 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve yüzde 131,93 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu.

Bir önceki aya göre azalışın yüksek olduğu alt gruplar yüzde 16,12 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 1,99 ile lifli bitkiler oldu. Aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise, yüzde 13,87 ile tropikal ve subtropikal meyveler ve yüzde 9,55 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...