Deprem bölgesinde sanayi hamlesi: Malzeme envanteri hazırlanıyor

- Güncelleme:
Deprem bölgesinde sanayi hamlesi: Malzeme envanteri hazırlanıyor

Ekonomi Haberleri

Sanayi ve ticaret odaları temsilcileri deprem bölgesine giderek depremin vurduğu illerde yapılacak çalışmaları değerlendirdi.

HABER MERKEZİ ANKARA - Deprem bölgesinde yeni fabrikalar kurulması, işini kaybedenlere iş imkânı sağlanması, tarımın ve sanayinin ayağa kaldırılması gibi önemli tespitler yapılırken bazı öneriler de dile getirildi. Geçici hayat alanlarının sanayi bölgelerinin civarına kurulması’, ‘yerinde istihdamı devletin teşvik etmesi’, ‘çalışanlara asgari ücretin yanı sıra 3-5 bin lira prim vermesi’ gibi öneriler öne çıktı. Ayrıca, tekstil ve hazır giyimde kadın çalışan sayısının fazla olduğu belirtilerek, çocukları olan kadınların istihdamdan kopmaması için konteyner kent ve çadırların kurulacağı yerlerin iyi seçilmesi gerektiği ifade edildi.

Deprem bölgesinde sanayi hamlesi: Malzeme envanteri hazırlanıyor

MALZEME ENVANTERİ ÇIKARILACAK

Ayrıca, depremden hasar almamış ve faaliyete geçebilecek küçük ve büyük sanayi kuruluşlarının malzeme envanteri çıkarılacak. Söz konusu sanayi firmalarının, depremden zarar gören ekipman ve teçhizatları tespit edilerek, nelere ihtiyaç duydukları belirlenecek. İhtiyaç duyulan makineler, çevre illerden tedarik edilerek üretimin devam etmesi sağlanacak.

Depremden etkilenen iller, Türkiye’nin en önemli sanayi merkezleri arasında sayılıyor. 10 ilde 36 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunuyor. Bunların 6’sı depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta yer alıyor. Gaziantep ve Hatay’da 5’er, Şanlıurfa ve Adıyaman’da 4’er, Adana, Diyarbakır ve Malatya’da 3’er, Osmaniye’de 2, Kilis’te de 1 OSB faaliyet gösteriyor. Bölgedeki sanayi kuruluşlarında da ciddi hasar olduğu belirtiliyor. Öte yandan, bu bölgedeki sanayi kuruluşları, istihdamda da önemli bir yer tutuyor. Türkiye genelindeki OSB’lerinin yüzde 15’ine sahip olan deprem bölgesindeki OSB’lerde yaklaşık 350 bin kişi çalışıyor.

HIZLI YETİŞEN ÜRÜNLERE ÖNCELİK VERİLECEK

Sanayi kuruluşlarının yanı sıra bölgede tarımsal üretimin de normalde döndürülebilmesi için çalışmalar devam ediyor. Tarımsal alanların iyileştirilmesi ve tarımsal üretim ekipmanlarının da sanayi kuruluşlarındakine benzer şekilde hızlıca tedarik edilmesi için çalışma başlatıldığı öğrenildi.

Gıda sorunu yaşanmaması ve üretimin bir an önce başlaması için ürün gamının incelendiği ve önceliğin hızlı yetişen ürünlere verileceği belirtildi. Türkiye’deki 238,5 milyon dekar tarım yapılabilen alanların yüzde 16,2’sinin (35,8 milyon dekar) depremden etkilenen 10 ilde olduğu belirtiliyor. Bu iller arasında en fazla tarım alanına sahip yerin de 11 milyon hektar ile Şanlıurfa olduğu ifade ediliyor. Şanlıurfa’yı 5,8 milyon dekarla Diyarbakır, 5 milyon dekarla Adana, 3,6 milyon dekarla Kahramanmaraş, 3,5 milyon dekarla Gaziantep ve 2,4 milyon dekarla Hatay takip ediyor. Bölgedeki tahıl ve bitkisel ürünlerin ekildiği alanların büyüklüğünün Türkiye’deki büyüklüğün yüzde 15,5’ine, meyveler alanlarının büyüklüğünün de Türkiye’nin yüzde 25,2’sine denk geldiği hesaplanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...