Ekilmeyen arazilere devlet takibi: Atıl arazilerde ürün yetiştirilecek

Düzenleyen: / Kaynak: Sabah
- Güncelleme:
Ekilmeyen arazilere devlet takibi: Atıl arazilerde ürün yetiştirilecek

Ekonomi Haberleri  / Sabah

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında 2 yıl üst üste ekilmeyen araziler, mülkiyet hakkına dokunulmadan devlet tarafından kiralanacak. Devlet bu projeyle, 81 ilde 1.5 milyon hektarlık araziyi tarıma kazandıracak.

Tarım Bakanlığı, hisselik, ihtilaf, göç veya başka sebeple iki yıl işlenmeyen arazileri kiralayarak, üretime kazandıracak. Kiralanan arazilerin mülkiyet hakkına dokunulmayacak.

Türkiye genelinde 81 ilde yapılan araştırmalarda 1.5 milyon hektarlık tarım arazisinin atıl durumda olduğu ve üretim yapılmadığı belirlendi. Yapılan hesaplamalara göre, 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğündeki bu alanların üretime kazandırılmasıyla ekonomiye 14 milyar TL  katkı sağlanacak ve gıda fiyatları düşürülecek.

ÖNCELİK BÖLGEDEKİ KÖYLÜNÜN

Kiralamalarda öncelik, arazinin bulunduğu bölgedeki köylülere veya sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının olacak. Arazilerin kira bedelleri ve kiralıyanın yetiştirebileceği ürünler internet sitesinden ilan edilecek.

MÜLKİYET HAKKINA DOKUNULMAYACAK

5 Nisan 2023'te Resmi Gazete'de yayımlanan "Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" çerçevesinde sözleşmeli üretimi özendirmek için atıl durumda bulunan tarım arazilerinin mülkiyet hakkına dokunmaksızın üretime kazandırılması kararlaştırıldı.

YENİDEN ÜRETİM BAŞLADI

Bakanlığın yaptığı yeni düzenlemede, hazine arazileri hariç mülkiyeti kişilere ait olup, hisselilik, parçalılık, mülkiyet ihtilafı,  tarımsal faaliyete son verilmesi, göç veya herhangi bir sebeple üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması amaçlandı.

Bakanlığın yürüttüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi çerçevesinde şu ana kadar nadasa bırakılan veya atıl durumdaki yaklaşık 4.5 milyon dekar alanda tarımsal üretim başladı. Son 3 yılda 505 milyon lira bütçeyle yaklaşık 3.4 milyon dekarda ekim, dikim ve aşılama çalışmaları yapılarak hedefe ulaşıldı.

GENÇLER TEŞVİK EDİLECEK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nde tarım sektörü temsilcileriyle buluştu. Yılmaz, tarımda reform döneminin başladıklarını söyledi. Yılmaz, "Gençlerin kent çeperlerinde üretim yapması teşvik edilecek. Hangi ölçekte olursa olsun aile işletmeciliğini de mutlaka korumamız, desteklememiz gerekiyor. Kırsal alanda sosyal desteklerimizle tarımsal desteklerimizin birbirini tamamlayıcı bütünlük arz eden bir şekilde ele alınması son derece önemli" dedi.

TARIMDA YENİ HEDEFLER BELİRLENDİ

Toplantıda konuşulan tarımda yeni dönemin şifreleri şöyle:

  • Tarım destekleri üretimle bağlantılı artırılacak.
  • Aile işletmeciliği desteklenecek. 
  • Genç nüfusun tarıma yönelmesi sağlanacak. 
  • Kırsalda sosyal destekler artacak.
  • Kent tarımı başlayacak.
  • Yöresel ürünler teşvik edilecek.
  • Üreticiyle tüketici arasındaki mesafe daraltılacak, maliyet düşürülecek.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...