Enflasyonda düşüş 2024 ortasında

- Güncelleme:
Enflasyonda düşüş 2024 ortasında

Ekonomi Haberleri

Temmuz ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 9,49 artarken, yıllık enflasyon yüzde 47,83 olarak kaydedildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyon düşmeye başlayacak” dedi.

Enflasyonda yıllık bazda 8 aydır devam eden düşüş son buldu. TÜİK verilerine göre temmuzda tüketici fiyatları (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 9,49 arttı. Aylık enflasyon, ücret ve vergi ayarlamaları, akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışın etkisiyle Ocak 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Yıllık enflasyon ise yüzde 47,83 oldu. Temmuz ayında yıllık çekirdek enflasyon da yüzde 56,09’u buldu.

Veriler üretici fiyatları tarafında yukarı yönlü bir sıçrama olduğunu gösterdi. Temmuzda üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 8,23 artarken, yıllık üretici enflasyonu yüzde 44,50 olarak gerçekleşti. Böylelikle yıllık üretici enflasyonu üç yıl sonra ilk kez tüketici enflasyonunun altına geldi.

Ana harcama grupları itibarıyla temmuz ayında bir önceki aya göre fiyat artışının en yüksek olduğu ana grup akaryakıt zamları etkisiyle yüzde 17,75 ile ulaştırma oldu. Ulaştırmayı yüzde 13,61 ile sağlık, yüzde 11.92 ile de lokanta ve oteller grubu izledi. En az artış gösteren ana grup ise yüzde 2,67 ile eğitim oldu. Yıllık bazda ise en az artış gösteren ana grup yüzde 19,31 ile konut olurken, artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 82,62 ile lokanta ve otellerde gerçekleşti. Temmuz ayında fiyatı en fazla artan ürün yüzde 29,04’le kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağları oldu. En çok ucuzlayan ise yüzde 2,18’lik fiyat azalışıyla kakao olarak gerçekleşti. 

ŞİMŞEK: GEÇİŞ SÜRECİNDEYİZ…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyonun temmuzda yıllık yüzde 47,8 ile piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleştiğini belirterek, “Dezenflasyon ile fiyat istikrarının hedeflendiği bir geçiş sürecindeyiz. Para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyon düşmeye başlayacak. Dezenflasyon sürecini mali disiplinle destekleyeceğiz. Politikalarımızın amacı enflasyonu tek hanelere indirmek” dedi.

YATIRIMCILARLA GÖRÜŞECEK

Bakan Mehmet Şimşek, bugün JP Morgan’ın organizasyonunda yaklaşık 50 yatırımcının katılımıyla yapılacak Türkiye Ekonomik Forumu’na katılacak. Şimşek, uluslararası yatırımcılara Türkiye ekonomisini anlatan sunum yapacak. Yatırımcı gruplarıyla ayrı ayrı bir araya gelecek Şimşek, BlackRock, JP Morgan, Singapur Varlık Fonu ve Franklin Templeton yatırım şirketlerinin temsilcileriyle görüşecek.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...