Engelliye ÖTV'siz araç müjdesi! 10 yıl boyunca satılamayacak
Yapılan düzenleme ile sürücü belgesi alamayan yüzde 40 ve üzeri ortopedik engelli bireylere 10 yılda bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’siz araç alma hakkı getirildi. ÖTV istisnasında yüzde 40 yerlilik şartı aranacak.
- Yüzde 40 ve üzeri ortopedik engeli olup sürücü belgesi alamayanlara 10 yılda bir ÖTV'siz araç alma hakkı verildi.
- 1 Ocak 2026'dan itibaren ÖTV ve MTV'den muaf otomobillerin bedeli 2 milyon 874 bin liranın altında olmalı.
- Muafiyetli araçlar için aracın yüzde 40 yerlilik şartını karşılaması gerekiyor.
- Bu şart nedeniyle Togg T10X ve T10F, Fiat Egea Sedan ve Egea Cross, Renault Clio, Megane Sedan ve Duster, Toyota Corolla, Corolla Hybrid ve C-HR, Hyundai i20 ve Bayon gibi araçlar alınabilecek.
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, düzenlemenin engellilerin hayatını kolaylaştıracağını belirtti.
ESMA ALTIN - TBMM Genel Kurulunda ekonomiye ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi görüşmelerinde teklife yeni madde ihdas edildi. Kabul edilen yeni maddeyle, sürücü belgesi alamayan yüzde 40 ve üzeri ortopedik engelli bireylere 10 yılda bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’siz araç alma hakkı tanındı.
Hâlihazırda, Türkiye’de yüzde 90 ve üzeri engellilik oranına sahip bireyler, belirlenen fiyat limitleri dâhilinde ÖTV ödemeksizin araç satın alabiliyor. Daha düşük oranlarda ise araçta özel tertibat şartı aranıyor. Muafiyet kapsamında satın alınan araçlar 10 yıl boyunca satılamıyor. Yeni düzenlemeyle ortopedik engeli bulunan ve bu nedenle sürücü belgesi alamayan yüzde 40 ve üzeri engeli olan kişiler de ÖTV muafiyetiyle araç alabilecek.
Yeni düzenleme Meclis'ten geçti! İşte Türkiye'de ÖTV'siz alınabilecek araçlar
YÜZDE 40 YERLİLİK ŞARTI
1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla ÖTV ve MTV’den muaf şekilde satın alınabilecek olan otomobillerin motor silindir hacmine bakılmaksızın, ÖTV ve diğer her türlü vergiler dâhil bedellerinin 2 milyon 874 bin liranın altında olması ve aracın yüzde 40 yerlilik şartını karşılaması gerekiyor.
İŞTE O ARAÇLAR
En az yüzde 40 yerli olması şartı sebebiyle Togg T10X ve T10F, Fiat Egea Sedan ve Egea Cross, Renault Clio, Megane Sedan ve Duster, Toyota Corolla, Corolla Hybrid ve C-HR, Hyundai i20 ve Bayon alınabilecek.
BEDELLİ ASKERLİK 417 BİN TL OLDU
Öte yandan, bedelli askerlikte uygulanacak yeni ücret de belli oldu. Torba kanun teklifinde yer alan ve eski ücreti 335 bin lira olan bedelli askerlik, yapılan düzenleme sonrası 417 bin liraya çıkarıldı.
