Erdoğan ve Mehmet Şimşek arasındaki görüşmenin perde arkası

- Güncelleme:
Erdoğan ve Mehmet Şimşek arasındaki görüşmenin perde arkası

Ekonomi Haberleri

Mehmet Şimşek’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye hazırlıklı gittiği ve “Mevcut ekonomik program küresel ekonomik gelişmeler dikkate alınarak revize edilmeli. Faiz politikaları konusunda toleranslı davranılmalı. Aksi takdirde Türkiye krize sürüklenir. Güven ortamı oluşursa 50 milyar dolarlık fon Türkiye’ye gelir” dediği öğrenildi. Görüşmede Erdoğan’ın Merkez Bankası için isim istediği, Şimşek’in de isimler önerdiği belirtildi

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Maliye ve Hazine eski Bakanı Mehmet Şimşek’le geçtiğimiz günlerde yaptığı görüşmenin ayrıntıları netleşmeye başladı.

Edinilen bilgilere göre Mehmet Şimşek’in görüşmeye hazırlıklı gittiği, Türkiye’nin ekonomik tablosuna ilişkin kapsamlı bir sunum yaptığı belirtildi. Şimşek’in 2,5 saat süren sunumunda Erdoğan’a, mevcut ekonomik programın küresel ekonomik gelişmeler de dikkate alınarak revize edilmesi gerektiğini anlattığı öğrenildi.

Şimşek’in “Yeni bir finans politikası ve yönetimi şart. Ayrıca faiz politikaları konusunda toleranslı davranmak lazım. ‘Faiz yüzde 8,5’ demenin bir anlamı yok. Çünkü bankalardaki faizler bu oranın çok çok üzerinde. O nedenle, gerçekçi davranmalıyız. Aksi takdirde daha büyük sıkıntılarla karşılaşırız. Türkiye bir krize doğru sürüklenir. Bu nedenle, yeni bir para politikası uygulamaya konulmalı, güven ortamı sağlanmalı. Uluslararası piyasalar ülkelerin merkez bankalarının ne yaptığına bakar. Bu nedenle Merkez Bankası başkanlığı çok önemlidir. Merkez Bankası yönetimi konusunda adım atılması gerektiğini düşünüyorum. Güven ortamı oluşursa, Türkiye’ye ilk etapta 50 milyar dolarlık bir fon girişi olacaktır. Bu fonun girişi bir anlamda diğerlerine de referans olacaktır ve devamı gelecektir” dediği belirtildi.

ERDOĞAN’DAN İTİRAZ

Faiz politikaları konusunda ‘Toleranslı davranılması’ gerektiği fikrine Cumhurbaşkanı'nın itiraz ettiği, ancak Şimşek’in faiz ve para politikalarında atılması gereken adımları aşama aşama anlattığı ifade edildi. Öte yandan, Erdoğan’ın, Merkez Bankası yönetimi için isim istediği, Şimşek’in ise birden fazla isim sayarak öneride bulunduğu öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, kulislerde Şimşek’in kabineye girmesi ‘Yüksek ihtimal’ olarak değerlendirilmesine rağmen, Cumhurbaşkanı ile Şimşek arasında henüz bu görevlendirme konusunda net bir konuşma olmadı. Şimşek’in mevcut ekonomik tabloyu anlattıktan sonra, üzerine düşen bir görev olursa elinden geleni yapacağını söylediği ifade edildi. Erdoğan’a, hem yakın çalışma arkadaşlarından hem de iş dünyasından Şimşek’in kabineye alınmasının ‘doğru bir adım’ olacağı yönünde öneriler iletildiği belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...