Faiz kararı borsayı nasıl etkiler? TCMB faiz kararından sonra dolar, altın, euro artar mı?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Faiz kararı borsayı nasıl etkiler? TCMB faiz kararından sonra dolar, altın, euro artar mı?

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak. Vatandaşın gündeminde ise faiz kararı sonrası borsanın nasıl etkileneceği yer aldı. Merak edilen Faiz kararı borsayı nasıl etkiler? TCMB faiz kararından sonra dolar, altın, euro artar mı? sorularının yanıtı haberimizde yer alıyor.

Yurt içi piyasalarda bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı yatırımcıların gündeminde yer alıyor. Bugün açıklanacak olan Merkez Bankası faiz kararının ardından borsanın durumu merak ediliyor. Peki, Faiz kararı borsayı nasıl etkiler? TCMB faiz kararından sonra dolar, altın, euro artar mı?

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI BORSAYI NASIL ETKİLER?

ABD Merkez Bankası'nın geçen haftaki toplantısında uzun bir aranın ardından ilk kez "güvercin" sinyaller vermesi piyasalarda risk iştahını arttırırken, hafta boyunca Fed yetkililerinden gelen "şahin" tonlu sözle yönlendirmeler risk iştahını törpüledi.

20 Aralık günü ise Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, bankanın hemen olmasa da faiz oranlarını düşürmeye başlaması gerektiğini belirtti. Faiz indirimlerinin başlamasının önemli olduğunu ifade eden Harker, ancak bunun çok hızlı yapılmasına gerek olmadığını dile getirdi. Analistler, piyasalarda Fed'in aşırı güvercin adımlar atacağına ilişkin beklentilerin çok hızlı fiyatlanmış olabileceğini vurgulayarak, bankanın faiz indirimine başlama zamanına yönelik öngörülerin yatırımcıları hayal kırıklığına uğratabileceğine parmak bastı.

Faiz kararı borsayı nasıl etkiler? TCMB faiz kararından sonra dolar, altın, euro artar mı?

Yaklaşan Noel tatili nedeniyle yatırımcıların pozisyonlarını azaltmak isteyebileceğini de aktaran analistler, bugün ABD'nin üçüncü çeyreğe ait ekonomik büyüme verilerinin piyasalarda oynaklığı arttırabileceğini söyledi. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in gelecek yılın ilk toplantısında faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, bankanın martta faiz indirimlerine başlama ihtimali yüzde 83'e çıktı.

Makroekonomik veri tarafında ise 20 Aralık'ta ABD'de Conference Board Tüketici Güven Endeksi, aralıkta aylık bazda 9,7 puan artışla 110,7'ye çıkarak piyasa beklentilerini geride bırakması, Fed'in faizi düşürmek için acele etmesine gerek olmadığına işaret ettiği belirtiliyor.

Ülkede cari işlemler açığı, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7,6 azalarak 200,3 milyar dolarla yaklaşık 2 yılın en düşük seviyesini kaydetti. ABD'de ikinci el konut satışları ise kasımda yüzde 0,8 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Tahvil piyasalarında ise düşüş eğilimi devam ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,85'le temmuzdan bu yana en düşük seviyede bulunuyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

TCMB faiz kararı açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayı faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizini beklentiler doğrultusunda 250 baz puan artışla 42.50'ye yükseltti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...