JP Morgan toplantısında neler konuşuldu? Şimşek'ten Maastrich kriteri vurgusu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
JP Morgan toplantısında neler konuşuldu? Şimşek'ten Maastrich kriteri vurgusu

Ekonomi Haberleri

Ekonomi yönetimi uluslararası yatırımcıların karşısında ilk sınavını verdi. JP Morgan ile yatırımcı toplantısına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni dönemde Maastrich kriterlerine yaklaşılacağını söyledi.

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından ABD merkezli JP Morgan, 50’ye yakın yatırımcı ile Türkiye Ekonomik Forumu toplantısı için İstanbul’a geldi. Oldukça önemli toplantıda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yatırımcılarla Türkiye’deki olanaklar için bir dizi kritik görüşme gerçekleştirildi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ayrıntıları ortaya çıktı. Yatırımcılara Türkiye ekonomisi, uygulamaya aldıkları yeni politikaları anlatan Şimşek, Maastrich kriterlerine vurgu yaptı.

EKONOMİ YÖNETİMİ TAM KADRO YATIRIMCI KARŞISINDA 

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, toplantıda yaşananlara ilişkin detayları aktardı. Toplantıda Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ‘Para politikası ve makroekonomik görünüm’, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de ‘Maliye politikası görünümü’ konulu sunumları yer aldı.

Toplantıda ayrıca konuşmacı olarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar’ın yanı sıra, Türkiye Varlık Fonu ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi başkanları da yer aldı.

KADEMELİ SIKILAŞTIRMA DEVAM EDECEK

Reuters'e konuşan kaynağın verdiği bilgilere göre, Şimşek toplantıya katılan yatırımcılara ekibinin tam bir politik desteğe sahip olduğunu ve kademeli sıkılaştırmaya devam edeceklerini söyledi.

MAASTRİCHT KRİTERLERİ VURGUSU

Şimşek ayrıca önden yüklemeli maliye politikasına vurgu yaptı ve depreme ilişkin harcamalar çıkarıldığında Maastricht kriterlerine yaklaşılacağını belirtti.

“EKONOMİDE ANİ BİR DURMA İSTEMİYORUZ”

Aynı kaynağın verdiği bilgiye göre, Şimşek toplantıda kredi büyümesine getirilen önlemlerin etkisiyle ekonominin yavaşlayacağını belirtti ancak ekonomide ani bir durma istemediklerini kaydetti. Erkan ise sunumunda ağırlıklı olarak enflasyon konusuna odaklandı.

DEV YATIRIMCILARLA AYNI MASADA

Sunumunun ardından yatırımcı gruplarıyla ayrı ayrı bir araya gelen Şimşek, bu kapsamda BlackRock, JP Morgan, Singapur Varlık Fonu ve Franklin Templeton yatırım şirketlerinin temsilcileriyle bire bir görüştü.

MAASTRICHT KRİTERLERİ NELER?

Maastricht Antlaşması’nda AB’ye üye devletlerin Ekonomik ve Parasal Birliğe katılımı için öngörülmüş bulunan zorunlu koşullar belirtildi.

Maastricht Antlaşması’nda üye devletlerin Ekonomik ve Parasal Birliğe katılımı için öngörülmüş bulunan zorunlu koşullar Merkez Bankalarının aşamalı olarak bağımsız hale getirilmesi için yasal değişikliklerin yapılması ve ‘Makroekonomik yaklaşım kriterleri’ne uyum olarak iki genel başlık altında toplanabilir:

- Her üyenin yıllık ortalama enflasyon oranı, fiyat artışını en düşük üç üye devletin yıllık enflasyon oranı ortalamasını en fazla 1.5 puan geçebilecektir.

- Üye devletlerin planlanan, ya da fiili kamu açıklarının gayri safi yurtiçi hasılalarına oranının yüzde 3’ü aşmaması gerekmektedir.

- Üye devletlerin planlanan, ya da fiili kamu borç stoklarının, gayri safi yurtiçi hasılalarına oranının yüzde 60’ı geçmemesi zorunludur.

- Her üye devlet, fiyat istikrarı bakımından en iyi sonucu sağlayan üç üye devletin ortalama nominal uzun vadeli faiz oranını en fazla 2 puan aşabilecektir.

- Üye devletlerin ulusal paraları, Avrupa Döviz Kuru Mekanizmasının izin verdiği ‘normal’ dalgalanma marjı içinde kalmalıdır.

Kaynak: REUTERS

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...