Ekonomi beklentiyi aştı: Kaos senaryolarına rağmen OECD ikincisiyiz

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Ekonomi Haberleri

Seçim öncesi Türkiye ekonomisini hedef alan kriz tellalları umduğunu bulamadı. Türkiye ekonomisi 11 çeyrektir kesintisiz büyüyerek OECD ülkeleri arasında ikinci, G20’de üçüncü sırada yer aldı.

Türkiye, ekonomide kaos senaryolarına büyüme ile cevap verdi. Türkiye ekonomisi depreme rağmen yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde büyüme gösterdi. Üst üste 11 çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye OECD ülkelerinde ikinci, G20’de ise Endonezya ve Çin’in ardından üçüncü sırada yer aldı.

HARCAMALAR ETKİLİ OLDU

Büyümede deprem ve seçim öncesi kamu yatırımlarının artması ve enflasyon ortamında tüketicilerin taleplerini öne çekmesi etkili oldu. TÜİK verilerine göre yerleşik hane halklarının nihai tüketim harcamaları yılın birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 16,2 arttı.

Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 4,9 arttı. Hanehalkı tüketiminin büyümeye 10,9 puan katkı sunduğu görüldü. Kamu harcamalarından ise 0,7 puanlık katkı geldi. Yatırımların katkısı ise 1,2 puan olarak gerçekleşti.

İhracatın büyümeye katkısı azalırken, tarımda yüzde 3,8’lik, sanayide yüzde 0,7 daralma görüldü. İnşaat sektörü ise yüzde 5,1’lik büyüme ile beş yılın en iyi performansını sergiledi.

MAKİNE YATIRIMLARI ARTTI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye’nin verisi açıklanan Avrupa Birliği (AB) ve OECD ülkeleri arasında yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda en yüksek büyüyen ikinci ülke olmayı başardığını söyledi.

Sıkı küresel finansal şartların devam ettiği ve küresel ticaretin zayıf seyrettiği bir dönemden geçildiğine işaret eden Nebati, şu ifadeleri kullandı:

“Zorlu dış konjonktürün yanı sıra asrın deprem felaketini de yaşadığımız bu dönemde yatırım, üretim ve istihdamdan asla taviz vermedik. Mali disiplinle elde ettiğimiz mali alan sayesinde, depremin ekonomimiz üzerinde açtığı yaraları günbegün telafi ediyoruz.

Ayrıca, potansiyel üretimin artması ve sürdürülebilir büyümenin devamı için önem arz eden makine ve teçhizat yatırımları, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 8 büyümüş ve kesintisiz artışını 14’üncü çeyreğe taşımıştır. Bilinmelidir ki ilk çeyrekte sadece yüksek büyüme gerçekleşmemiş, aynı zamanda büyümenin kapsayıcılığı da korunmuştur.”

REFAH DÜZEYİ YÜKSELDİ

Nebati, yılın ilk çeyreğinde istihdamın, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 1,6 milyon kişi artarken, işsizlik oranının yüzde 9,9’a düşerek tek haneye gerilediğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Öte yandan, dar ve sabit gelirli kesimlere yönelik atmış olduğumuz adımlar sayesinde iş gücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı bir önceki yılın aynı dönemine göre 6,8 puan artarak yüzde 38’e yükselmiştir. Seçim belirsizliğinin ortadan kalktığı önümüzdeki dönemde, vatandaşlarımızın refah seviyesini daha ilerilere taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz.”

KİM NE DEDİ?

TÜRKİYE DÜNYADA POZİTİF AYRIŞTI

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte dünyada pozitif ayrıştı. Deprem ve küresel yavaşlamaya rağmen yüzde 4 büyüme olumlu olmuştur. Tüketimin yanı sıra kamu harcamaları da büyümeye destek vermiştir. GSYH’den iş gücünün aldığı payın dikkat çekici biçimde artmış olması kapsayıcılık ve büyümenin kalitesinin iyileşmesi açısından olumlu bir gelişmedir. Diğer yandan, büyümeye ihracatın pozitif katkı vermesi için gerekli tedbirlerin alınması önem taşımaktadır.

TÜRKİYE'NİN KIRILGANLIKLARA KARŞI GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak: Güven, ekonominin ve iş dünyasının vazgeçilmezidir. Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinden Almanya’nın dahi son iki çeyrekte üst üste daralarak resesyona girdiği ve diğer Avrupa ülkelerinin sıfıra yakın büyüme oranlarına sahip olduğu küresel bir ortamda, büyüme istikrarını sürdürebilmek önemli. Şubatta hepimizin yüreğini yakan deprem felaketinin yıkıcı etkisine rağmen büyümeyi sürdürmemiz de Türkiye’nin ekonomik kırılganlıklara karşı gücünü gösteriyor.

HER TÜRLÜ ŞOKA CEVAP VEREBİLECEK DİRENCE SAHİBİZ

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı: Büyüme rakamları, Türkiye ekonomisinin, yaşadığı her türlü şoka yalnızca kendi öz varlıklarıyla cevap verebilecek güç ve dirence sahip olduğunu bir defa daha ispatlamıştır. Millî iradenin 28 Mayıs’ta siyasi istikrardan yana tavır almasıyla ekonomik istikrar da yeniden teyit edilmiştir. Böylece Türkiye, ‘güvenli liman’ olma niteliğini sürdürecek ve Türkiye Yüzyılı’nda da dünya ortalamasının üzerinde büyüme performansı yakalayacaktır.

DOĞRU POLİTİKALARIN BİR TEZAHÜRÜ OLARAK GÖRÜYORUZ

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın: Yüzde 4’lük büyüme oranını yürütülen doğru politikaların bir tezahürü olarak görüyoruz. Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesini devam ettirebilmesi için “her daim yatırım ve üretim” şart. Yurt dışı yatırımcılar açısından Türkiye üzerindeki algıları ve manipülasyonları bozacak politikalara şiddetle ihtiyacımız var. Özellikle AB ile ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmalı, ulusal çıkarlarımızdan taviz vermeden ticaretimizi artırmanın yollarını birlikte oluşturmalıyız. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...