Karadeniz’de büyük hidrojen potansiyeli

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Karadeniz’de büyük hidrojen potansiyeli

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Karadeniz’in başının derdi hidrojen sülfür, Türkiye’nin ikinci yüzyılı için yeni bir kazanç kapısı olabilir. Uzmanlar, deniz-ekosistemine zararlı bu maddenin, yeşil hidrojene dönüştürüldüğünde neredeyse 1 milyar tonluk petrole eş değer bir enerji ortaya çıkaracağı görüşünde.  

Uzmanlar, Karadeniz’de bulunan ve deniz-ekosistemi açısından risk oluşturan hidrojen sülfür potansiyelinin yeşil hidrojene dönüştürülerek hem 851 milyon ton petrole eş değer enerji elde edilebileceğini hem de Karadeniz’in sağlığı için önemli bir adım atılabileceğini belirtiyor.
Ontario Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer, hidrojenin “en hafif, serbest hâlde olmadan hemen hemen her şeyde en çok bulunan ve yüksek oranda yanıcı bir madde” olduğunu söyledi. Hidrojen sülfürü ise “hidrojen ve kükürtten oluşan, renksiz, çürük yumurtaya benzer kokuya sahip, zehirli, yanıcı bir bileşik” olarak tanımlayan Dinçer, Karadeniz’in derinlerindeki hidrojen sülfürün, deniz yüzeyine giderek yaklaştığına ve ilerleyen süreçte denizin tamamen hidrojen sülfüre dönüşme problemi bulunduğuna dikkat çekti.

BULUNMAZ BİR FIRSAT

Bir enerji türünün yeşil enerji olması için fosil yakıt kullanılmadan ve emisyon yaymadan üretilmesi gerektiğini, yeşil hidrojen elde etmede elektroliz, ısıl, katalitik ve fotokatalitik yöntemler bulunduğunu anlatan Dinçer, “Bu yöntemlerle hidrojen sülfür ayrıştırılarak hem hidrojen hem de sülfür elde etmek mümkün. Emisyon oluşturmayacak bu çalışmalar, Karadeniz’in sağlığı açısından önem taşıyor. Karadeniz’i rehabilite edeceksiniz, ekosistemi iyileştireceksiniz, biyoçeşitliliği artıracaksınız, bu bulunmaz bir imkân ve fırsat. Dünyanın şu anda yıllık hidrojen tüketimi 118 milyon ton, sülfür tüketimi ise 85-90 milyon ton. Yani Karadeniz, dünyanın neredeyse 50 yıllık sülfür ihtiyacını karşılayabilecek durumda” ifadelerini kullandı. Konuya sadece ürün bazında bakılmaması gerektiğini kaydeden Dinçer “Umarım ülke olarak çok hızlı hareket eder, eylem planını bir an önce hayata geçirir, aynı zamanda teknolojilerimizi hidrojen çağına uygun şekilde yaparız” diye konuştu.

ENERJİDEN TASARRUF

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Sözen, Karadeniz’deki 4,5 milyar tonluk hidrojen sülfür rezervinden sağlanacak yeşil hidrojenin büyük bir değer oluşturacağını belirtti. Sözen, sudaki 66 vatsaat yerine, bu kaynakla 20 vatsaat enerji harcanacağına da dikkat çekti.  Sözen “Karadeniz’deki potansiyelden hidrojen üretebilirseniz bu enerji 851 milyon ton petrole, 766 milyon ton doğalgaza eş değer oluyor. Büyük bir enerji kaynağı var” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...