Karadeniz gazında 25 metreküp destek devam edecek: Faturalara ne kadar yansıyacağı belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Sabah
- Güncelleme:
Karadeniz gazında 25 metreküp destek devam edecek: Faturalara ne kadar yansıyacağı belli oldu

Ekonomi Haberleri  / Sabah

Havaların soğumasıyla birlikte yeniden doğalgaz vanalarını açan vatandaşlar bu yılda 25 metreküp doğalgazdan ücretsiz faydalanacak. 25 metreküp destekle birlikte faturaların ne kadar düşeceği belli oldu.

Fatih Sondaj Gemisi'nin Karadeniz'de yaptığı keşifler sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlara ücretsiz doğalgaz müjdesi vermişti. Nisan ayında doğalgaz ödemelerinden ücret alınmazken, o tarihten bu yana 25 metreküp doğalgaz vatandaşlara ücretsiz veriliyor. 

DESTEK MİKTARI 16 MİLYAR TL'Yİ GÖRDÜ

19.8 milyon abone bu kapsamda Nisan 2023'te doğalgaz faturası ödemedi ve o tarihten bu yana her ay 25 metreküp doğalgaz devlet tarafından hibe edildi. Geçen yaz aylarında ise vatandaşların doğalgaz tüketimi 25 metreküpün altında kaldığı için milyonlarca haneye fatura çıkarılmadı. Hazine, müjdenin verildiği tarihten bu yana toplam 3.2 milyar metreküp doğalgaz bedelini karşılarken, toplam destek miktarı 16 milyar TL'yi gördü.

AYLIK 153 TL ALINMAYACAK

25 metreküp doğalgaz uygulaması 1 Mayıs 2024 tarihine kadar sürecek. Türkiye ortalamasına bakıldığında doğalgaz metreküpünün 6.13 TL, Mayıs 2024'e kadar konutlardaki ısınma ve sıcak suya denk gelen 25 metreküpün ücretsiz olması ile faturalardan aylık 153.25 TL alınmayacak.  Hesaplama şöyle yapılacak; örneğin vatandaş ekimde 50 metreküp tüketimde bulunduysa, 25 m3'ü yani 153 TL'sini devlet ödemeye devam edecek, vatandaşa ise kalan 25 m3 için 153 lira tutarında fatura çıkarılacak.

Karadeniz gazında 25 metreküp destek devam edecek: Faturalara ne kadar yansıyacağı belli oldu

Devlet faturalarda 1 Mayıs 2024'e kadar her ay yalnızca 25 m3'lük tüketimi karşılamaya devam edecek. Ön ödemeli sayaç kullanıcıları ise kendi satın aldıkları gazdan ön tüketim yapacaklar, yeni yüklemeye gittiklerinde 25 m3'lük hak edişleri kartlarına ücretsiz yüklenerek mahsuplaşma yapılacak.

DESTEĞİN 394 MİLYAR TL'YE ÇIKMASI BEKLENİYOR

Mayıs 2024 tarihine kadar devlet ücretsiz doğalgaz uygulaması kapsamında 43 milyar TL'lik katkıda bulunmuş olacak. Hükümet, mevcut doğalgaz faturalarının yüzde 25, elektrik faturalarının ise yüzde 50'sini desteklemeye devam ederken, geçen yıl vatandaşa 200 milyar TL enerji desteği sağladı. Bu yıl ise bu desteğin 394 milyar TL'ye çıkması bekleniyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...