Kaskoların çoğunda sel-su baskını teminatı yok: Yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Kaskoların çoğunda sel-su baskını teminatı yok: Yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Yükselen kasko, iş yeri ve konut poliçe fiyatları sebebiyle eksik teminat alanlar doğal afet durumlarında mağdur oluyor. Sigortacılar “Fiyat uygun olsun diye sel-su baskını teminatını çoğu kişi istemiyor. Ancak başımıza ne geleceği belli olmuyor. Bazı sigorta acenteleri ise müşteri kaçırmamak için özellikle eksik poliçe kesiyor” diyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - İstanbul ve Kırklareli’de yaşanan şiddetli yağışlar sel ve su baskınlarına sebep oldu. Can kayıpları yaşanırken, yüzlerce konut, iş yeri ve otomobil zarar gördü. Kasko, iş yeri veya konut poliçesi olanlar maddi hasarlarının tazminatlarını alabilecekler. Ancak burada poliçenin içeriği büyük önem arz ediyor.

Son dönemde yükselen poliçe fiyatları sebebiyle birçok kişi teminat azaltma yöntemine gitti. Mesela ‘mini kasko’ denilen poliçe türlerinde kaza ve çalınma teminatı yer alırken, yangın, sel-su baskını, terör eylemi veya halk harekâtları gibi teminatları almayı tercih etmedi. Bu da daha uygun poliçe yapılmasını sağlıyor. Fakat yaşanan sel-su felaketinde bu teminatların ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı.

YÜZDE 30 DAHA UCUZ OLUYOR

Sigorta acenteliği yapan Selim Aktürk gazetemize yaptığı açıklamada, kasko, işyeri veya konut poliçelerinin tam teminatlı olması gerektiğini ifade etti. Poliçe fiyatlarının yükselmesi sebebiyle insanların bazı teminat eksiltme yoluna gittiğini belirten Aktürk "Biz poliçelerimizi tam teminat olarak müşteriye sunuyoruz, ancak fiyatı düşürmek için bazı hasar sebepleri poliçelerden çıkarılıyor" dedi.

"Mesela son dönemde kestiğimiz çoğu kasko poliçesi böyle" diyen Aktürk, "Mini kasko diye geçen poliçelerde yalnızca kaza-hırsızlık ve çekici yardımı destekleri alınıyor. Buna trafik sigortasının tamamlayıcısı da diyebiliriz. Mesela 10 bin liralık bir kasko poliçesinde teminat azaltırsanız 7-8 bin liraya kadar düşüyor. Bir de insanlar bu tür teminatları gereksiz buluyor. Hâlbuki sigortalar tam teminat ile kesilmeli" diyor.

Kaskoların çoğunda sel-su baskını teminatı yok: Yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın

İŞ YERLERİ İÇİN DE GEÇERLİ

İş yeri ve konut poliçeleri için de aynı durumun geçerli olduğunu söyleyen Aktürk "Mesela iş yerinde sel-su baskını teminatını genelde tercih etmiyorlar. Hatta gereksiz bulanlar da var. En çok yangın ve hırsızlık teminatı tercih ediliyor. Eksik yapılan poliçeler uygun fiyatlı oluyor. Ancak nerede ne olacağı belli olmuyor. İstanbul’da önceki gün yaşanan sel felaketinde bunu gördük. Yüzlerce işyerini su bastı. Aynı şekilde otomobiller zarar gördü. Küçük bir miktardan kaçarken daha büyük problemlerle karşılaşıldı" dedi.

UYGUN FİYAT OLSUN DİYE EKSİK TEMİNATLI POLİÇE KESEN ACENTELER DE VAR

Sigorta acentesi sahibi Arzu Duymaz, bazı sigorta acentelerinin eksik teminatlı poliçeleri özellikle yaptığını ifade ederek “Müşteriyi kaçırmamak için tam kapsamlı poliçe yapmıyorlar. Çünkü fiyatı düşük tutuyorlar. Müşterinin bundan haberi bile olmuyor. Böyle durumlarda sigorta yaptıran kişi acenteye dava açsa bile kazanamıyor. Çünkü poliçeyi size verdiğinde incelemekle mükellefsiniz. Çoğu kişi de detaylara bakmıyor bile. Siz imzayı attığınız anda poliçeyi kabul etmiş oluyorsunuz” dedi.

SELDE ZARAR GÖREN ARAÇ NASIL HASAR ALIR?

İstanbul ve Kırklareli’de yaşanan sel felaketinde bazı araçlar kullanılamaz hâle geldi. Bu felaketle birlikte birçok sel hasarlı araç perte çıktı. İlk etapta; Su bir araçta lastik seviyesini geçmemişse, tamir edilerek kolayca yenilenebilir. Ancak su seviyesi, lastik seviyesini geçtiyse araç perte çıkabilir. Sel afetlerinde zarar gören araçlarda en belirgin sorun, küf sorunudur. Eğer selden kurtarılan bir araba, günlerce güneşin altında bırakılırsa, ıslanmış olan yerlerde, küf oluşur. Ayrıca paslanma, arabanın gövdesini, motor bileşenlerini, vida ve cıvataları, benzin deposunu etkileyebilir.

Sel suyu, motorun silindirlerine ulaştıysa arabayı çalıştırdığınızda piston kolları kırılacak ve motor duracaktır. Motora suyun girip girmediğini öğrenmek için yağ seviye çubuğunu kontrol etmelisiniz. Sel hasarlı aracın elektronik aksamları ve bilgisayarı zarar gördüyse tamir etmesi zorlaşır. Bu zarar, koltukların kontrollerini, camları, kapı kilitlerini, marş motorunu, kornayı, farları etkiler ve arızalara neden olur.

Öte yandan elektrikli otomobiller sel ve su baskınlarına karşı çok daha korunaklı olarak üretilmiştir. İçten yanmalı motorlara sahip olan araçlara göre daha güvenlidir. Otomobilin altı kısmında bulunan lityum piller ve motorları su geçirmez özelliğe sahiptir.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...